L-G Jansson
L-G Jansson tycker till. Foto: SR

L-G Jansson: Föreningarna måste ta sitt ansvar

1:13 min

Är man tjej, invandrare eller fattig - då sållas man bort från att bli ishockeyspelare enligt en ny studie som P4 Jönköping tagit del av. Radiosportens expert Lars-Gunnar Jansson är bekymrad. 

– Det är väldigt ledsamt, det slår bort alla och en var. Man skojar ibland och säger, jag tycker inte det är så skojigt, att man måste ha rätt föräldrar för att spela ishockey, säger Lars-Gunnar Jansson.

Studien som är gjord på Stockholms Universitet visar att 92 procent av de som spelar ishockey är pojkar från hem med goda ekonomiska resurser. Skälet är att ishockey är en dyr sport. Både vad gäller utrustning och träningsläger.

Lars-Gunnar Jansson vill nu se förändringar.

– På utrustningssidan kan man konstatera att en 12-årig kille inte behöver skridskor som kostar åtta tusen, men han vill ha det ändå för att alla andra har det. Han behöver inte heller ha en komposit-klubba för två och ett halvt tusen, han kan ha en vanlig ungdomsklubba. Där kan man skära ner kostnaderna, säger L-G Jansson och fortsätter:

– Likadant måste föreningarna ta sitt ansvar och inte tillåta ungdomarna att åka på en mängd turneringar. Så det finns möjligheter att sänka kostnaderna i en dyr sport.

Lars-Gunnar Jansson säger att han inte är helt optimistisk inför framtiden.

– Jag kan tänka mig, i detta ekonomiska läge som råder i stat och kommun, att ishockeyn kommer få bedrivas med privata medel. Det vill säga föräldramedel.

Läs mer om studien här.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista