Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
1 av 4
Håkan Olofsson, varumärkesstrateg. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio
2 av 4
Åsa Andersson, LRF. Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio
Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
3 av 4
Debatt om mjölken. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
Kossa. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio
4 av 4
Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio

Är vändningen i sikte för mjölkbönderna?

Åsa Andersson, LRF: En uppåtgående trend
2:20 min

Den senaste lantbruksbarometern kom ut i dag och den visar att mjölkbönderna har det fortsatt tungt, men en ljusning kan vara i sikte.

Det svenska lantbruket överlag har varit betydligt mer välmående än vad det är i dag. Dock är det inte bara mörker och negativa prognoser, det visar lantbruksbarometern som släpptes i dag.

– Djuren mår ganska bra men lantbruket i länet har det just nu ganska tufft. I Jönköpings län har vi väldigt mycket betesmarker vilket gör att vi har mycket nötkreatur, så vi har både nötköttsuppfödare och mjölkproducenter. Mjölkproducenterna har haft ett väldigt tufft år med låga priser på deras mjölk, medan nötköttsproducenterna haft det något bättre, säger Åsa Andersson, lantbruksekonom vid LEF konsult i Jönköping.

Det ser fortsatt tungt ut för mjölkbönderna men enligt Åsa Andersson kan priset komma att vända inom den närmaste framtiden, åtminstone om man tittar på de internationella mjölkbörserna som brukar vara ett riktmärke för mjölkbranschen i Sverige.

Om man tittar på hur det har gått på de internationella börserna så har de senaste auktionerna där visat på en uppåtgående trend i priset och vi hoppas att det framöver kommer generara i en höjning i Sverige.

Kommentera: Vad tror du om framtiden för mjölkbönderna?

Lyssna på vad Åsa Andersson tror om den framtida mjölkproduktionen och hur utsikterna ser ut.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".