Andreas Sturesson (KD), kommunalråd i Jönköpings kommun. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
Andreas Sturesson (KD). Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio

Statliga verk kan stötta Migrationsverket

Andreas Sturesson (KD): Man blir kvar i akuta lösningen för länge
1:43 min

Migrationsverket hinner inte med därför borde personal från andra statliga verk rycka in och hjälpa till, menar Andreas Sturesson kristdemokratiskt kommunalråd i Jönköping.

Ensamkommande flyktingbarn måste nu vänta uppemot nio dagar för att bli registrerade på ankomstboenden i Jönköping, trots målet att det bara ska ta några dagar. Därför borde nu övriga statliga myndigheter i Jönköping, som Jordbruksverket, Skatteverket och Skogsstyrelsen, skicka delar av sin personal till Migrationsverket för att hjälpa till. Det tycker kristdemokraternas kommunalråd i Jönköping, Andreas Sturesson

- Vi har ju upplåtit plats för akut tak över huvudet för flyktingar och vi ser nu en tendens att man blir kvar i den akuta lösningen som jag tycker allt för länge och då tycker jag staten ska hjälpa sig själv genom att nyttja andra statliga myndigheter att avlasta Migrationsverket, säger Andreas Sturesson.

De tillfälliga akutplatserna i den gamla kasernen vid A6 köpcenter i Jönköping har öppnats och just nu är det 44 oregistrerade ensamkommande barn där, samt några som bor i HVB-hem.

Tanken var att barnen bara skulle bo där i några dygn i väntan på att blir registrerade, men med det tryck som nu finns klarar Migrationsverket inte detta. Det finns barn som bor upp till nio dagar innan Migrationsverket hinner registrera dem och fler fortsätter komma, detta enligt Liselotte Ingesson Politis, avdelningschef vid Migrationsverket i Jönköping och det här är inte bra, tycker kristdemokratiska kommunalrådet i Jönköping, Andreas Sturesson

Jag tycker inte att små barn ska vara i den här akuta lösningen mer än absolut nödvändiga tiden för att lösa pappersexcersisen och det känns nu som att det finns en tendens att de blir kvar allt längre och det tycker jag är dåligt för barnen.

Staten finns väl representerad genom Jordbruksverket, Domstolsverket, Skoggstyrelsen och Skatteverket bland annat och dom borde nu skicka personal till Migrationsverket för att hjälpa till, staten borde omfördela resurserna, menar Sturesson

Tidigare i höstas var det handläggare från en rad myndigheter i Skåne som avsatte ett 100-tal av sina anställda som ryckte in för att hjälpa Migrationsverket och nu tycker Andreas Sturesson att myndigheterna i Jönköpnig borde göra samma sak och det kan mycket väl bli så, säger Liselotte Ingesson Politis, avdelningschef vid Migrationsverket i Jönköping

- Det kan mycket väl hända och det har ju gått ut en förfrågan centralt på myndigheten till andra statliga myndigheter hur man ser på att stötta Migrationsverket med andra administrativa uppgifter. Det ligger i uppdraget att använda våra statliga resurser på bästa sätt i den extraordinära situation som vi nu är inne i, säger Liselotte Ingesson Politis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".