Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping

Dålig mathantering på äldreboende

Publicerat söndag 25 oktober 2015 kl 08.41
Kokt potatis och fiskpinnar. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Bristerna med livshanteringen har påpekats förr. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Dåliga rutiner vid temperaturkontroller kan leda till allt från magbesvär till dödsfall, påpekar miljö- och hälsoskyddskontoret.

Matpersonal på ett äldreboende i Jönköpings kommun måste bli bättre på hanteringen av maten, det framgår i ett beslut från miljö- och hälsoskyddskontoret.

Efter en inspektion på äldreboendet kom det fram att personalen som arbetar i köket hade dåliga kunskaper om rutiner vid livsmedelshantering. Och på grund av det så görs inte heller de temperaturkontroller som ska göras vid bland annat kylförvaring.

Bristerna har påpekats förr och enligt beslutet från kommunen så tyder det på att livsmedelshanteringen inte prioriteras på ledningsnivå. Det här kan få allvarliga konsekvenser, från magbesvär till dödsfall, enligt beslutet.

Äldreboendet måste innan november ha informerat sin personal bättre om hur man hanterar mat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".