Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio
1 av 2
Sune Lantz. Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio
Foto: Toni Galic/Sveriges Radio
2 av 2
Fredrik Jutnäs (till vänster) och Göran Hägglund (till höger). Foto: Toni Galic/Sveriges Radio
J-Södra

Upplagt för maktkamp i J-Södra

2:18 min

Vid en presskonferens på förmiddagen berättade J-Södras valberedning att de vill se Fredrik Jutnäs som ny ordförande i Jönköpings Södra. Göran Hägglund föreslås som ny ledamot.

Sedan 2009 har Sune Lantz varit ordförande i Jönköpings Södra men om valberedningen får bestämma blir det inte Lantz som leder föreningen i Allsvenskan.

Spekulationerna har pågått länge och enligt Jnytt har det funnits ett internt missnöje med Lantz, och en rockad har varit på gång ett längre tag enligt sajten.

På måndagen presenterade valberedningen sitt förslag till ny styrelse och då föreslogs Fredrik Jutnäs som ny ordförande i föreningen. Jutnäs har en bakgrund inom bankväsendet i staden och är ett välkänt namn.

Även Göran Hägglund föreslås bli styrelseledamot efter Rickard Strandberg som lämnar. Hägglund, som lämnade uppdraget som partiledare för Kristdemokraterna i februari, kommer ursprungligvis från Degerfors och nomineras nu till den styrelse som ska leda J-Södra i Allsvenskan.

Sune Lantz säger till P4 Jönköping att han fick meddelande förra veckan om att han inte skulle bli nominerad.

– Men jag har inte fått någon förklaring varför och det tycker jag är mycket svagt.

Lantz meddelar även att han kommer kandidera till ordförandeposten, trots att valberedningen inte nominerat honom.

– Det viktiga är för föreningen att hitta en bra lösning och nu har många av medlemmarna, speciellt de äldre, de riktiga södraiterna, sagt: snälla Sune, fortsätt. Så de kommer föreslå mig som ordförande. Det känns positivt och jag tänker kandidera, säger Sune Lantz.

Hur reagerade du när du fick beskedet?

– Först blev man fundersam men man får lägga bort sin egen person och tänka på föreningen istället, det har gjort att jag är väldigt taggad.

Kommentera: Är det rätt av valberedningen att byta ordförande i J-Södra?

Hör vad Fredrik Jutnäs har att säga om sin kandidatur i ljudklippet nedan.

Fråga

Valberedningens förslag

Ordförande: Fredrik Jutnäs (ny)
Ledamöter: Joakim Breidmer
Henrik Landén
Göran Hägglund (ny)
Niclas Ekblad
Lars-Åke Lagrell
Svante Stalin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista