Foto: Privat
Li Oscarsson. Foto: Privat
Publiknätverket Jönköping

Li är en av många som stressar

4:53 min

Stress blir ett allt större problem i dagens samhälle och det är speciellt kvinnorna som drabbas.

Li Oscarsson från Skillingaryd fick en dag ett meddelande från P4 Jönköpings publiknätverk och hon beslutade att svara trots att hon just då var stressad.

Hon själv känner att stressen blir allt påtagligare i det vardagliga livet. Skjutsa barnen, äta nyttigt, motionera och utföra sitt jobb så bra som möjligt. Alla dessa faktorer gör att det i längden inte blir hållbart att göra alla sakerna, vilket sedan leder till en allt stressigare vardag.

– Det är enormt mycket med sociala medier, men även tidningar och magasin som vi läser. Det är väldigt fokus på kost och hälsa, och du ska multitaska på ett sätt som egentligen är omöjligt att hinna med, säger Li Oscarsson till P4 Jönköping.

Jag tycker vi jobbar alldeles för mycket med tanke på vad som krävs vid sidan om, men jag älskar att jobba och det är där det fallerar. Jag vill både ha kakan och äta den.

För en generation sedan kunde förädlarna låta sina barn gå till och från aktiviteterna vilket underlättade en del, men dagens samhälle och alla brott som begås gör att Li Oscarsson inte vill låta sina barn cykla eller gå ensamma från olika platser, trots att hon bor på en liten ort som Skillingaryd.

– Vi lever i ett samhälle i dag som inte är alls lika tryggt som det var när vi var små. Jag vill inte alltid att mina barn ska cykla hem från sina aktiviteter när det blir mörkt.

– Jag har definitivt blivit räddare. Det har hänt alldeles för mycket de senaste åren som gör att jag inte vågar mina barn cykla hem ensamma.

Läs hela Lis brev till Publiknätverket nedan.

Hej

Denna punkten är så rätt på! Vi stressar, det gör de flesta i min situation. Man ska ha karriär, eller är mitt i den, har medelstora barn mellan 9-12 som ska lyckas i både skolan och på aktiviteterna. Vi ska vara snygga och ha ett perfekt hem. Vi ska ha ett socialt liv, åka på semestrar, vara med våra barn och supporta dem, SAMTIDIGT som vi ska tillbringa 12 timmar på vårt jobb. Ungdomens hy börjar försvinna, så även den fasta rumpan, och et är lätt att komma in i den krisen också. Vi ska laga nyttig mat och inget halvfabrikat, men vart finns tiden? Vi ska ha städat, men man ska skämmas för att man inte städar själv. De sociala medierna bidrar också till all hets.

Det var ett snabbt mail tillbaka, utan renskrivning. Det är precis så här mitt liv ser ut. Och JA, jag är stressad som fan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista