Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio
Temabild. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio

Utredning klar: Sportbutikskedja erbjöd lärare varor

0:37 min

Att erbjuda lärare varor är inte godtagbart, enligt Jönköpings kommun, som nu uppmärksammat den butiksansvariga på reglerna.

Jönköpings kommun har nu utrett tipset som kom till kommunens visselblåsarfunktion, om att en sportbutikskedja erbjudit lärare att plocka ut varor för 1000 kronor, eftersom "kommunen är en så bra kund".

Ulrica Rosander som är jurist på Jönköpings kommun säger till P4 Jönköping att lärarna blivit erbjudna att hämta ut varor, men att ingen gjort det.
– Vi har också haft samtal med sportbutikskedjan som inte kommer erbjuda något liknande igen.

Kommunen har genomfört flera samtal för att kunna göra en bedömning.
– Tanken från butiken var att idrottslärarna skulle få hämta varor som de sen kunde använda i jobbet, säger Ulrica Rosander.

Tipset till kommunen stämde alltså, förutom att det inte var alla idrottslärare som fått erbjudandet, utan vissa utvalda, framförallt på gymnasierna och kommunen informerar nu sina anställda om reglerna.

– Det är inte så det får gå till och det vet medarbetarna om, säger Jönköpings kommuns vuxenutbildningschef Marie Protiwa om händelsen.

Samtidigt vill utredarna att regelverket blir tydligare, eftersom idrottslärare själva betalar sina arbetskläder och att gränsen mellan användningen av produkter från sportbutiker för privat bruk och i tjänsten just för idrottslärare inte är helt tydlig


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista