Foto: Pressbild/TV 4
Stefan Holmström. Foto: Pressbild/TV 4

Stjärnkocken från Gislaved om charklarmet

5:42 min

Kocken Stefan Holmström som nyligen åkte ur tv-programmet Kockarnas kamp hävdar att svenska folket tappat stora delar av sin kunskap om matlagning.

Stefan Holmström är uppvuxen i Gislaved och en av deltagarna i årets upplaga av tv-programmet kockarnas kamp. Nyligen åkte han ut ur det populära programmet genom att förlora sin tredje såsduell.

I går kom beskedet från WHO, Världshälsoorganisationen, att charkuterier kan vara cancerframkallande, och enligt Stefan Holmström får industrin sig själva att skylla på för att man låtit det gå så långt som det gjort.

Livsmedelsindustrin har byggt det här själva. Vem har bett dem att spruta in smakämnen och stabiliseringsmedel i kyckling och fläsk som ska vara naturligt? Varför ska fläsket smaka likadant alltid? Varför ska fläskkotletterna vara fyllda med vätskor?

Även Livsmedelsverket får sig en känga från den kände kocken.

– Vad gör de för nytta egentligen? När man har sådana grejer som kycklingbröst och filéer, det kan man givetvis köpa ekologiskt, men folk har inte alltid råd utan hänvisas till de här frysta kycklingfiléerna som är helt besprutade med grejer, och man kan till och med skönja att de tycker att det är nyttigt. Jag blir så förbannad när jag hör sådant där.

Stefan Holmström hävdar även att stora delar av svenska folket tappat mycket av sin kunskap om matlagning de senaste årtiondena, något som man är betydligt bättre på i andra delar av världen.

– Vi har tappat alltihopa det där med riktig matlagning därför att vi har så mycket annat att göra, plus att vi lägger våra pengar på mer materiella grejer. Varenda hem har tre tv-apparater och en massa andra grejer, det skulle man aldrig göra i Frankrike till exempel. Man skulle aldrig släppa igenom de materiella grejerna till förmån för maten.

Kommentera: Hur ser du på matkunskaperna i Sverige? Har vi blivit sämre till förmån för det materiella som Stefan Holmström säger?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista