Region Jönköpings län

Alliansen vann budgetstriden i regionen

0:18 min

Alliansens budget gick igenom i sin helhet efter votering i regionfullmäktige på tisdagskvällen.

Efter mer än nio timmars budgetdebatt stod alliansens förslag mot Socialdemokraternas och Miljöpartiets förslag. Med röstsiffrorna 44-37 gick alliansens budget vinnande ur den striden, sedan Sverigedemokraterna valt att stödja alliansens budgetförslag.

– Jag är glad att alliansens förslag vann gehör i sin helhet i fullmäktige och det är en ansvarsfull budget som tar sikte både på nutid och framtid. Nu gäller det att omsätta den i praktisk handling, säger Mia Frisk från Kristdemokraterna till P4 Jönköping.

I budgeten ingår bland annat en satsning på 30 miljoner kronor på primärvården, för att "utveckla arbetssätt som leder till att vård som idag utförs på sjukhus ska erbjudas på vårdcentralen". En del av samordningsansvaret flyttas från sjukhusen till vårdcentralerna.

Det är inte aktuellt med någon skattehöjning för att finansiera satsningen, istället planerar man att höja patientavgifterna. Avgifterna skulle enligt förslaget hamna på 250 kronor oavsett vilken typ av vård du söker. Idag ligger avgifterna på mellan 100 och 300 kronor beroende på vem du ska träffa. Det blir alltså dyrare att besöka vårdcentralen, där kostar ett besök idag 150 kronor om man ska träffa en läkare, 100 kronor om man möter annan personal.

Man satsar även vidare för att få en mer jämlik hälsa. Nya arbetssätt ska, enligt Alliansen, ge bättre kvalitet och lägre kostnader inom somatisk vård, vilket motsvarar 150 miljoner kronor. Dessutom vill man satsa på regional utveckling inom fyra områden: Utbildning, arbetsmarknad, näringslivsutveckling och forskning.

Region Jönköpings län gör även en lönesatsning på sjuksköterskor och barnmorskor på 26 miljoner kronor.

Enligt ett pressmeddelande från Region Jönköpings län kommer man 2016 ha ett överskott som ger möjlighet till egenfinansiering av investeringar.

Inom kollektivtrafiken kommer biljettpriserna lämnas oförändrade 2016 i Jönköpings länstrafik.

– Vi har försökt att få till en gemensam samsyn med Socialdemokraterna men den viljan har inte funnits mer än i talarstolen och i artiklar, säger Mia Frisk (KD).

Marcus Eskdahl, socialdemokratiskt regionråd, håller inte med om bilden som ges av att Socialdemokraterna ställts sig utanför.

– Jag tycker det funnits en lång process att kunna hitta överenskommelser, men det är klart att det är skillnad i att göra en uppgörelse med Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Vi ställer högre krav när det gäller hur vi ser på budgeten och vad vi vill lyfta fram, säger Eskdahl.

Mötet avslutades cirka klockan 20:20.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista