Hans Boeryd med digitalt träd. Foto: Sanna Hermansson/Sveriges Radio
Hans Boeryd med digitalt träd. Foto: Sanna Hermansson/Sveriges Radio
Själavård

Digitala träd - en ljus idé för att minnas

5:03 min

Med din dator eller mobil kan du nu tända ett ljus för att hedra en avliden anhörig.

I helgen tänds tusentals ljus för våra anhöriga på kyrkgårdarna när det är allhelgonahelgen. Men från och med i eftermiddag kan du också tända ett ljus för någon utan att behöva bege dig dit - via din dator eller mobil.

Med ett knapptryck kan du tända ett ljus på ett av de 15 digitala träd som finns runt om på kyrkogårdar i landet - och faktiskt ett i Berlin också...

– Vi vill ge människor möjlighet att i handling göra något i det läge då man känner behov av att bearbeta sorg, säger Hans Boeryd som är kyrkoherde i Svenska kyrkan i Jönköping.

Klockan 17 öppnas webbplatsen där du kan gå in och tända ett virtuellt ljus i det digitala trädet, exempelvis på Slottskyrkogården i Jönköping, och följa det via en webbkamera.

Ljusträden finns i Borlänge, Stockholm, Malmö, Göteborg, Helsingborg, Jönköping, Östersund, Visby, Västerås, Umeå, Linköping, Karlstad, Kiruna och Berlin.

Kommentera gärna: Digitala ljus för att bearbeta en sorg, kan det vara en god idé?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista