Sofia Dorotea Svensson. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
Sofia Dorotea Svensson. Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
Värnamo

Sofia är duktiga tjejen som inte längre vill vinna

6:32 min

Om några veckor kan hon vinna prestigefulla Lilla Augustpriset, men Sofia Dorotea Svensson vill inte vinna.

Hon läser juridik i Lund, men Sofia Dorotea Svensson från Värnamo men det är skrivandet som rättfärdigare hennes existens, enligt henne själv.

Under sommarlovet hann hon med att skriva två noveller: Självmordsbrev, som hon beskriver som en feministisk samhällssatir, samt Två fel gör ett rätt. Den handlar om sexualitetens gränser och om vad synd är. Båda novellerna är nominerade till Lilla Augustpriset, som delas ut 23 november.

Novellerna behandlar svåra ämnen, men har ändå inte varit svåra att skriva.

– Ju mer obehagligt det är när jag skriver och ju värre det känns att någon annan ska läsa det desto bättre känns det att skriva, desto lättare är det att skriva om det, säger hon.

Sin inspiration hittar hon i livet, i människor hon träffar eller platser hon besöker.

– Jag är en grubblare...

Hon har alltid varit "den duktiga flickan", med höga betyg och hon fick bland annat pris som bästa elev under sin studietid på Finnvedens gymnasium - men "den duktiga flickan" skapade också ångest och hennes egna krav. 

Numera har hon inga behov av att vara bäst, "jag skiter i vad jag får för betyg" säger hon och vill bara vara lycklig här och nu. Därför vill hon helst inte heller vinna priset 23 november många andra författare skulle drömma om.

– Jag vill faktiskt inte vinna. Jag har inget behov av att vinna, jag kan sluta nu på den där prisvägen. Jag bryr mig inte om ett kvitto på att jag är bra. Det är det som känns inuti och just nu är jag jättelycklig över den här gåvan att få nå ut med mina texter, det räcker för mig, säger Sofia Dorotea Svensson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista