Räddningstjänster släcker branden i pingskyrkan i Hok. Foto: Linda Mathillas/SVT.
1 av 3
Flera personer fick evakueras. Foto: Linda Mathillas/SVT.
Foto: Linda Mathillas/SVT.
3 av 3
Foto: Linda Mathillas/SVT.

Kyrkan i Hok svårt brandskadad

0:45 min

Kyrkobesökare i Hok fick fly när en brand bröt ut i pingstkyrkan i Hok. Ingen person skadades men kyrkan har fått omfattande skador.

– Det var panik. Jag är väldigt lugn som person, men det var panik, berättar Gunnar Nordqvist som befann sig i kyrkan till Jönköpings-Posten.

Det var vid tolv-tiden som räddningstjänsten i Vaggeryds kommun fick larmet om branden. En grupp personer befann sig i kyrkans källare och fikade när branden började, samtliga kunde snabbt lämna lokalen utan att någon skadades.

– Samtliga som befann sig i kyrkan kunde utrymma. Men vi har en kraftig brand i delar av kyrkan, säger Micael Carlsson, räddningschef i beredskap till P4 Jönköping.

Branden härjade i flera delar av kyrkan, däribland själva kyrksalen. Micael Carlsson säger till P4 Jönköping att man fick göra hål i taket för att effektivare kunna utföra släckningsarbetet.

– Man jobbar även med viss invändig släckning med hjälp av rökdykare.

Som mest bekämpade 35 brandmän elden, men vid 19-tiden var bara tre kvar för efterbevakning. De väntades stanna kvar hela natten. Skadorna på byggnaden uppges vara kraftiga.

– Det är omfattande brandskador på byggnaden. Källaren är rätt så intakt när det gäller brandskador, men däremot är det vattenskador i källaren, säger Kjell-Åke Romfors, inre befäl vid räddningstjänsten i Jönköping.

– Det är sorgligt det som hänt.

Missionskyrkan i Hok har öppnats för drabbade och Vaggeryds kommun har kallat in Posom-gruppen. Det är i nuläget oklart varför det började brinna i kyrkan.

Under måndagen väntas polis och räddningstjänst göra en teknisk undersökning av brandplatsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista