Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Therese Edin/Sveriges Radio

Brandvarnare saknades i kyrkan som brann

3:54 min

På söndagen brann det i pingstkyrkan i Hok. Förloppet var snabbt och kyrkan totalförstördes, men någon brandvarnare fanns inte i lokalen.

- Brandvarnargrejen är vanligt förekommande i bostäder och där är det också ett lagstadgat krav. Skillnaden mellan en bostad och en kyrkolokal är ju att i bostaden så förväntas du sova, det gör man ju inte i kyrkolokalen. Alltså behöver du en maskin som väcker dig när du sover, men i kyrkolokalen så är man vaken och förväntas kunna hitta den här branden själv, säger David Högberg, ställföreträdande räddningschef i Vaggeryds kommun.

Det finns alltså ingen lag på att man måste ha brandvarnare i en kyrka, inte om den rymmer färre än 150 personer i alla fall.

Och det fanns ingen brandvarnare heller i pingstkyrkan i Hok som brann i går. Istället var det ju barn som upptäckte branden.

Det är oklart än så länge vad som orsakade branden, räddningstjänsten säger att de kunnat se att den startade i främre delen av kyrkan, men de kan inte alls säga varför det började brinna, det får utredningen visa så småningom.

I Jönköpings kommun har räddningstjänsten gått igenom alla kyrkor och kollat igenom brandsäkerheten för bara ett tag sen, men i Vaggeryd har inte någon sådan koll gjorts på ett antal år, säger David Högberg.

– Vi har inte haft några stora incidenter i kyrkolokaler och de sticker inte ut på något speciellt sätt, utan då har vi valt att lägga vår energi på andra delar.

I och med branden i går, är det något ni kommer jobba med framöver?

– Inte som vi planerar just nu, vi har en ganska bra koll. Samtidigt så vet vi ju nu att uppmärksamheten på det här nu gör att man i motsvarande lokaler öppnar ögonen lite extra. Vi planerar inte just nu att göra någon speciell åtgärd mot kyrkolokaler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista