Therese Sandberg, Smålandsidrotten. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Therese Sandberg, Smålandsidrotten. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Småland

Idrotten blir arena i kampen mot rökning

4:54 min

Nu ska lokalidrotten ge sig in i kampen för att få fler att fimpa.

"Lokalidrotten tar kampen mot rökning!" är budskapet som Smålandsidrotten, tillsammans med Länsstyrelsen, nu kör ut. Tanken är att utmana idrottsföreningarna i Jönköpings län, Kronoberg och Kalmar län i att skapa rökfria idrottsanläggningar. 

– Vi vill ju inte att barn och ungdomar som kommer till idrottsanläggningarna ska utsättas för passiv rökning, säger Therese Sandberg som är idrottskonsulent på Smålandsidrotten.

Hur stort är problemet?

– Det röks till viss del utanför, det röks till viss del bland publiken när man är och tittar på arrangemang. Vi jobbar aktivt med det och den här kampanjen är ett sätt som vi tagit initiativ till här, säger Therese som hoppas på en lagändring för att helt förbjuda rökning även vid sådana här platser.

Två föreningar används som dragplåster i kampanjen, det är fotbollsklubben IFK Värnamo och Vetlandaortens ryttarförening. Susanne Häggqvist, verksamhetsansvarig på Vetlandaortens RF, har så här långt inte stött på några protester mot deras rökförbud.

Nej, det har jag inte. Vi pratade med vår ungdomssektion och alla har varit väldigt positiva till det, säger Susanne Häggqvist.

Kamanjens mål är att få idrottsföreningarna att jobba mer aktivt med att få anläggningarna rökfria och man ska nu försöka involvera så många som möjligt av Smålands idrottsföreningar. 

Kommentera gärna: Bör det vara rökfritt i och kring idrottsanläggningarna? 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista