I en buss. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Bilden tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild, foto: David Westh/Sveriges Radio

Här bespottas busschauffören

1:40 min

Nyligen blev en busschaufför i Jönköping utskälld och spottad på av en upprörd resenär, något som enligt Keolis händer allt för ofta.

Hör angreppet i ljudklippet

 
Film från lyssnare

– Varje fall är egentligen ett fall för mycket. Föraren har en arbetsplats där han eller hon ska kunna utföra sitt arbete utan att bli vare sig trakasserad eller hotad, eller i värsta fall bli utsatt för våld, säger Mattias Galante som är områdeschef på Keolis.

Att busschaufförer utsätts på det här sättet är en situation som enligt Mattias Galante uppstår flera gånger per år. Han ser allvarligt på det eftersom kollektivtrafiken är en viktig samhällsfunktion.

Det var i slutet på förra månaden som en upprörd resenär först skällde ut, och sedan spottade på en busschaufför på en av linjebussarna i Jönköping. En lyssnare har skickat ett kortare klipp där den upprörda resenären skriker på chauffören.

Du bestämmer inte ett skit, fucking busschaufför... Jag ska spotta dig i ansiktet...

Keolis områdeschef, Mattias Galante, vill inte kommentera den specifika händelsen, men han ser allvarligt på det som inträffat och hoppas att de i framtiden ska kunna göra jobbet säkrare för alla chaufförer.

– Gentemot våra medarbetare har vi ett jättestort ansvar att förebygga och förhindra att sådana här situationer uppstår. Exempelvis har vi en samverkan med polisen där vi går igenom med polisen vad som händer och där vi tittar på platser där vi tycker att det ofta är stimmigt, säger Mattias Galante.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista