Göta hovrätt. Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT

Spelare döms för fotbollsmuta

Riksidrottsförbundet: Det här sänder bra signaler
1:58 min

För första gången har en fotbollsspelare dömts för att ha försökt påverka slutresultatet i en match i superettan.

Göta Hovrätt dömer den 25-åring som tidigare friats av tingsrätten:

I september 2013 blev tre fotbollsspelare i IFK Värnamo kontaktade av 25-åringen, som ville att de tre skulle se till att Värnamo förlorade en kommande match mot Gais.

25-åringen erbjöd inga pengar, men ett par dagar senare sökte två okända män upp spelarna och sa att de skulle få betalt. Spelarna sa nej, i stället blev det en polisanmälan och åtal mot 25-åringen - som själv spelade på professionell nivå.

I tingsrätten friades 25-åringen, eftersom det inte var han som erbjudit pengarna, han kunde helt enkelt enligt tingsrätten inte dömas för givande av muta. Åklagaren överklagade och lade till en alternativ brottsrubricering, medhjälpt till grovt givande av muta.

När hovrätten nu prövat domen kommer man, precis som tingsrätten, fram till att 25-åringen bevisligen haft kontakt med spelarna i IFK Värnamo, och att det handlat om att spela en läggmatch. Det räcker för att han ska straffas för medhjälp till givande av muta.

– Det sänder bra signaler till alla föreningar att det är viktigt att jobba mot det här för man kan faktiskt komma åt de som ligger bakom matchfixning. Det är inte hopplöst, säger Johan Claesson, Riksidrottsförbundets samordnare i arbetet mot matchfixning, till Radiosporten.

Har det tidigare känts hopplöst?

– Vi som jobbar med det här har känt att det är viktigt att få fällande domar; att det inte bara är vi från idrotten som ser med onda ögon på det här. Nu har man visat att det här är något som samhället inte accepterar.

Vi har ansett det ställt utom rimligt tvivel att de två kontakterna med spelarna har varit ett led i en samordnad aktion med syfte att Värnamo skulle förlora matchen, säger hovrättsrådet Lars Friedner enligt ett pressmeddelande.

Egentligen skulle 25-åringen ha dömts till fängelse enligt hovrätten, eftersom brottet sänker förtroendet för idrott och för spelmarknaden som bygger på idrottsresultat. Men eftersom Svenska fotbollförbundet stängt av 25-åringen från att spela fotboll i två år anser hovrätten att straffet ska stanna vid villkorlig dom och 60 dagsböter.

Den fällande domen är den första i sitt slag. 25-åringen friades så sent som för några veckor sedan i en liknande rättegång i Kristianstad tingsrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".