Busshållplats. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
Busshållplats. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.

Busschaufförerna om hoten och våldet: Då blir man orolig

Busschaufförer: Försöker vara smidig
4:29 min

– Det är lite småstök ibland, säger busschauffören Janne som ibland funderar på vilka det är som kliver på.

"Du bestämmer inte ett skit, fucking busschaufför... Jag ska spotta dig i ansiktet..." Så låter det på filmklippet som P4 Jönköping tidigare publicerat, där en ilsken resenär skriker och till slut spottar en busschaufför i Jönköping i ansiktet. 

Janne, en annan busschaufför i Jönköping, saknar möjligheten till kameraövervakning på landsortsbussarna, något som finns på de flesta stadsbussarna. 

– På kvällar och helgnätter är det ju oftast för att de druckit som det stökar till sig. Ibland kan man åka på dagarna när det kommer på någon som ser skum ut, då blir man lite mer orolig faktiskt. 

Vad kan man göra för att öka tryggheten för er busschaufförer?

– Vi har ju inte kameror på våra bussar ute i länet, det hade man uppskattat. 

Milar kör också buss och känner igen sig i Jannes beskrivning.

– Det är lite otryggt ibland, på helgerna speciellt. Dels är det många som är lite fulla och det är lite stökigt ibland, säger Milar. 

Reine Lundberg är ordförande på fackförbundet Kommunal sydväst och även han får samtal emellanåt från busschaufförer.

– Det inträffar, det gör det ju hela tiden. Vi får ju inte alltid reda på allt heller, säger Reine. Han önskar sig bland annat fler vakter på kvällarna och även kameraövervakning på fler bussar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".