Bild från Arbetsmiljöverkets utredning och bild på bygget av Munksjöstaden. Foto: Arbetsmiljöverket och Lennart Broman/Sveriges Radio.
Betongväggen till garagedelen som ligger en bit ifrån det spektakulära höghuset, göts innan konstruktören räknat ut hur mycket den skulle hålla. Foto: Arbetsmiljöverket och Lennart Broman/Sveriges Radio.
Jönköping

Nya bygget kan rasa - bärande vägg har inte kontrollerats

Pernilla Niia, Arbetsmiljöverket: Bärheten kan ifrågasättas
1:53 min

I bygget av Munksjöstaden i Jönköping sattes en bärande vägg upp innan det var uträknat om den skulle hålla. Nu kräver Arbetsmiljöverket besked från byggbolaget.

– I det här fallet så gjorde vi bedömningen att vi ville kontrollera uppgifterna utifrån att det är ett stort omfattande bygge och ett högt hus, säger Pernilla Niia som är tillförordnad regionchef för Arbetsmiljöverket.

Som skulle kunna rasa om inte väggen håller?

– Det vet vi inte, men uppgifterna var ju att bärigheten kunde ifrågasättas och då ville vi säkerställa att de som jobbar där inte råkar ut för skador.

Bygget av husen i första etappen av den nya stadsdelen Munksjöstaden har gått snabbt. Så snabbt, enligt den konstruktör på konsultfirman Sweco som gjort ritningarna till källarvåningen som hänger ihop med det runda höghuset, att det kunde befaras att säkerheten åsidosatts för byggjobbarna eller för de som kommer att finnas i husen framöver.

Konstruktören upptäckte nämligen att en bärande vägg redan var färdiggjuten och på plats innan han hade fått de belastnings- och bärighetsuppgifter som behövdes för att kunna färdigställa ritningarna. Eftersom han inte heller fick fram dokumentationen hur den bärande betongväggen armerats gjorde han en anmälan till Arbetsmiljöverket där han framförde farhågorna om risk för ras och därmed också allvarliga personskador. Och Arbetsmiljöverket har tagit anmälan på allvar.

Vi har begärt att de ska visa vilken hållfasthet som gäller här så att bygget kan fortsätta utan risk för skador.

Per Larsson som är VD för Gärahovs bygg, huvudentreprenären på Munksjöstaden, säger att Arbetsmiljöverket har fått de besked som begärts och att säkerheten aldrig har åsidosatts. Men i övrigt vill han inte kommentera det hela.

Arbetsmiljöverket granskar nu svaren, men Pernilla Niia har aldrig varit med om en liknande anmälan.

– Jag har inte tidigare varit med om att en konstruktör hör av sig om bristande ritningar, inte som jag kommer kommer ihåg. Det är ju viktigt när man bygger hus att man håller sig till de regler som finns, säger hon.

Är du rädd för säkerheten vid sådana här byggen? Kommentera gärna i fältet nedan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".