Lärare i klassrum. Foto: Jessica Gow/TT
Arkivbild, foto: Jessica Gow/TT

Elever har inte tillgång till läkare – gymnasium anmäls

1:19 min

Tenhults naturbruksgymnasium har anmälts till skolinspektionen eftersom eleverna under en längre tid inte haft tillgång till en skolläkare eller psykolog.

Skollagen säger att det är krav på att det ska finnas skolläkare och psykolog på en skola för att förebygga elevhälsan. På Tenhults naturbruksgymnasium har detta dock varit ett problem då eleverna inte haft tillgång till varken läkare eller psykolog sedan februari i år.

Vi vet att det är pressat och svårt att få till de tjänsterna. Jag vet att man på skolan jobbar med det och har jobbat med det men inte fått till en bra lösning helt enkelt, säger Carl-Johan Sjöberg, tillförordnad utbildnings- och kulturdirektör.

Någon läkare eller psykolog har man inte hittat än, men man håller på att och tittar på alternativ för att lösa situationen för eleverna.

– Vi håller på och tittar på det och försöker skriva avtal med någon vårdcentral eller läkare som kan utföra de här arbetsuppgifterna. Det är oerhört viktigt för barn och ungdomar att ha tillgång till en elevhälsa som fungerar, säger Carl-Johan Sjöberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista