Emilia ritar självporträtt. Foto: Sanna Hermansson/Sveriges Radio
1 av 2
Emilia ritar självporträtt. Foto: Sanna Hermansson/Sveriges Radio
bildlektion på Rosenlundsskolan i Jönköping. Foto: Sanna Hermansson/Sveriges Radio
2 av 2
Bildlektion på Rosenlundsskolan i Jönköping. Foto: Sanna Hermansson/Sveriges Radio
#Sverigeritar

Bilden ett verktyg för att må bra

Mattias André, bildlärare: Det är universal kommunikation
5:32 min

Skolämnet bild handlar inte bara om att eleverna får rita en liten stund. För många är det större än så.

Idag startar Sveriges Radios Kulturnytt ett satsning som heter #sverigeritar - som handlar om ämnet bild och bildlärare!

Hur ofta ritar vi egentligen och varför är det viktigt? Frågan är om detta är ett ämne som är på att försvinna och vad det då egentligen innebär?

Nästan hälften av alla bildlärare idag saknar behörighet att sätta betyg och det är väldigt få blivande lärare som väljer estetisk fördjupning på sin utbildning. I exempelvis Jönköping erbjuds studenterna bara en bildkurs var.

P4 Jönköping besökte en bildlektion på Rosenlundsskolan i Jönköping och pratade med både bildläraren och elever. Just idag var det självporträtt på schemat.

– Det är faktiskt ett andningshål, även om många säger tvärtom så tycker jag det är jätteviktigt att det finns någonstans där man kan släppa litegrann av det tunga teoretiska och få praktiskt och kreativt istället, säger bildläraren Mattias André. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".