#dubbelmorden

Hade dubbelmordet i Norrahammar kunnat undvikas?

2:04 min

Både anhöriga och experter ställer sig den frågan dagen efter att åtalet mot den misstänkte 51-åringen kommit.

Hade dubbelmordet i Norrahammar kunnat undvikas om polisen gjort ett bättre jobb i samband med mordbranden i Hökensås?

Rättsexperten och den tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem menar att justitieombudsmannen, JO, bör utreda varför polisen la ner utredningen i Hökensås så tidigt. Bevisningen var enligt Alhem mycket stark.

Det är en mycket stark teknisk bevisning från åklagarens sida skulle jag vilja säga. Framför allt kofoten, den är ju oerhörd tung, säger Alhem.

Det var i mitten av mars i år som ett par i 70-årsåldern hittades döda i sin brandhärjade stuga på Hökensås. Polisen i Västra Götaland la ganska snart ner förundersökningen. Men när en liknande händelse inträffade ett par månader senare i Norrahammar, så blev Jönköpingspolisen nyfikna på Hökensåsbranden.

Det visade sig ganska snart, att det fanns kopplingar även mellan den händelsen och den 51-åring som var misstänkt för morden i Norrahammar. 51-åringen hade placerat pengar åt paret i Hökensås. Strax innan morden hade man haft flera kontakter där paret krävt få tillbaka sina pengar.

När Jönköpingspolisen tog över utredningen så visade det sig att 51-åringen hade besökt paret samma kväll de mördades. Han hade gått tillväga på samma sätt som i Norrahammar och när man gjorde husrannsakan i 51-åringens hus, hittade man en kofot med blod från det mördade paret i Hökensås.

– Om jag varit JO så hade det ju kliat i fingrarna att göra en utredning som tar sikte på frågan hur det kan komma sig att man gjorde så. Men jag vill aldrig döma någon i förväg utan jag tycker att det är viktigt att man närmare utreder varför det kom att bli så som det blev.

Med facit i hand, hade vi kunnat spara två liv om polisen gjort ett bättre jobb?

– Den frågan är ju ytterst relevant inte minst för de anhörigas del. Det vore fel av mig att stå att säga någonting som skulle leda till att man kunde gör det, utan jag menar att man ska gå till botten med vad man eventuellt skulle kunnat göra annorlunda men vänta tills dess att man gjort den utredningen till att säga någonting om vad man hade kunnat göra bättre.

Läs artikeln och lyssna på intervjun med advokaten till Hökensåsparets barn i länklistan nedan.