I dag återinför Sverige gränskontroller

1:47 min

Sverige kommer från och med idag återigen att införa tillfälliga gränskontroller vid bland annat Öresundsbron och färjorna från Danmark och Tyskland.

Kontrollerna kommer inledningsvis att vara i 10 dagar, men enligt Schengenavtalet får ett land ha gränskontroller i upp till 30 dagar i taget, om situationen i landet bedöms som ett hot mot den allmänna ordningen och inre säkerheten.

En av platser som kommer att kontrolleras av gränspolis, är trafiken från Öresundsbron.

- Detta är en väldigt speciell situation, vi har aldrig haft en såhär omfattande aktivitet i betalstationerna tidigare, men vi hoppas att det inte ska störa trafiken för mycket, säger Sanna Holmqvist, pressansvarig vid Öresundsbron.

För den som vill ta sig in i Sverige med bil eller båt, innebär kontrollerna att man måste ha med sig en ID-handling eller ha som avsikt att söka asyl i landet. Men om man ska vidare till Norge eller Finland, så kommer Sverige inte att funka som genomfart. Så den som funderar på att åka till Danmark eller Tyskland med ett bussbolag i helgen, måste ha med sig ett giltigt ID för att få komma in i Sverige igen.

Vi ska ut och åka redan nu i helgen, så vi kommer att skicka ut extra information till alla våra kunder om att vi rekommenderar de att ha med sig pass på resan.

Den som väljer att ta sig in i landet med flyg kommer dock inte att påverkas.

- Nej det är ju ingen förändring för oss, vi har ju haft de här reglerna sedan en lång tid tillbaka, så våra resenärer måste alltid ha giltiga handlingar om de ska få ta sig in i landet, säger Sten Norinder, VD för Jönköping Airport.

Exakt vilka gränskontroller som kommer sättas upp och hur de kommer att fungera presenterar polisen på sin presskonferens i dag klockan 12. Därför går man då bland annat på hamnen i Helsingborg i dag ut med informationen att alla som ska ta färjan till Helsingör bör ha med sig ett ID av något slag.

- Vi har inte fått någon information av myndigheterna på hur kontrollerna kommer att gå till, så då måste vi vara noga med att säga till alla resenärer på färjan att ha med sig ett giltigt ID, säger Sten Ole Hansen på Scandlines.