Ishockey

Så lever HV71:s guldhjältar i dag

2:45 min

P4 Jönköping har 20 år efter guldet 1995 gjort en stor kartläggning och ringt runt till varje spelare som var med. Den visar att åtta av tio blev chefer.

Se hela listan på vad spelarna gör.

Idrotten i Jönköping hade sett sina bästa dagar. På fotbollssidan hade man inte varit i högsta serien sedan 1969 och inget lag övertygade i seriesystemet. Handbollen, som man en gång varit en maktfaktor inom, hade man tappat greppet om och den enda sporten man hade ett elitlag inom var ishockeyn. Laget var HV71 och året var 1995.

Den säsongen tog sig det relativt unga laget HV71 till slutspel med nöd och näppe. Som åttonde och sista lag var det ingen som trodde på dem. Några veckor efter att slutspelet drog igång sköt Johan Lindbom in en puck i förlängningen i Gävle som betydde att HV71 var svenska mästare för första gången.

I år är det 20 år sedan klubben tog sitt första guld. Sedan dess har de flesta spelarna gått vidare inom sina civila karriärer. Två jobbar som poliser, en jobbar som brandman och en jobbar som skogsinspektör.

En kartläggning som P4 Jönköping gjort av HV:s guldlag från 1995 visar att de flesta spelare i dag är antingen chefer, ledare eller kvar inom ishockeyn. En tredjedel av de drygt 20 spelarna är anställda, en tredjedel är företagare och en tredjedel jobbar kvar inom ishockeyn.

Du kan se vad varje spelare från det historiska laget 1995 gör i dag i faktarutorna under artikeln.

Stefan Falk var en av dem som var med i laget och han jobbar i dag som VD och ägare av Resehuset i Jönköping. Han har flera anställda och omsätter många miljoner. Och enligt Stefan Falk hade han enorm nytta av idrottslivet när han satsade på den civila karriären.

– Ska man ta en ledarroll så måste man kunna hantera det och leverera efter vad som förväntas av en, och det är man van vid, den pressen har man haft väldigt mycket nytta av från idrotten, säger Stefan Falk.

Lyssna på hela intervjun med guldhjältar som Stefan Falk, Hans Abrahamsson och Niklas Rahm i ljudspelaren i toppen av sidan.

Fråga