Värnamo

Källemos grundare Sven Lundh är död

3:57 min

Grundaren av möbelföretaget Källemo, Sven Lundh, är död. Han var idégivare till konst- och designmuseet Vandalorum och en nestor inom svensk möbelindustri.

I en ålder av 90 år somnade Sven Lundh in på det äldreboende han var på sista tiden.

- Pappa somnade in idag på morgonen. Lika omutlig in i det sista, meddelar dottern Karin Lundh till P4 Jönköping under torsdagskvällen.

Sven Lundh var en av de mest kända personerna för modern möbeldesign och en stark drivkraft för bildandet av museet Vandalorum i Värnamo. Det var han som kom med idén till ett konst- och designmuseum i Värnamo. En idé som tog drygt 25 år innan den blev verklighet.

Hans intresse för konst och design grundlades tidigt. Han var en av bildarna till Smålands Konstnärsförbund och bildandet av deras Smålands Konstarkiv.

Han uppmärksammades bland annat med en egen utställning på Färgfabriken i Stockholm 1998, "Sven Lundhs öga", eftersom han hade öga för att upptäcka konstnärer och öga för design. Exempel på det är Jonas Bohlins betongstol "Concrete", John Kandells hylla "Pilaster" och Mats Theselius "Älgskinnsfåtölj" som Sven Lundh såg och lanserade.

Han mottog även utmärkelser för sina insatser för nutida design.

2008 kom boken ”Personakt Lundh” tillägnad möbelproducenten och entreprenören Sven Lundh i Värnamo där han porträtterades av många olika skribenter.

Lundh, som i somras fyllde 90 år, har den senaste tiden vistats på äldreboendet Linneberg i Värnamo, där han under torsdagsmorgonen avled.