#dubbelmorden

51-åringens ekonomi var hårt utsatt

2:17 min

Den rättspsykiatriska undersökningen som gjorts på den 51-årige företagaren, som är misstänkt för två dubbelmord, och som P4 Jönköping begärt ut visar en bild där han kämpar för att bli socialt accepterad.

Allt pekar på att mannen var så hårt pressad av sin dåliga ekonomi att han inte längre såg någon utväg, det menar Pernilla Törsleff som är en av åklagarna som väckt åtal mot mannen.

– Vår uppfattning är att under våren 2015 när de båda dubbelmorden sker så är den ekonomiska situationen för den åtalade helt ohållbar, och det är det som sedan leder fram till morden, säger vice chefsåklagare Pernilla Törsleff.

För åtta år sen var den misstänkta mannen välbetald och anställd på ett bolag i finansbranschen. Då tjänade han runt tre miljoner kronor varje år, hade hus, barn, fru och var aktiv i föreningslivet.

2009 väljer han istället att starta eget företag tillsammans med en annan man. Då sjunker hans årsinkomst från flera miljoner till ett par hundra tusen, men hans lyxkomsumtion fortsätter, enligt polisens förundersökning mot mannen.

Varje år från och med 2012 går han back runt en miljon kronor, men han har inga skulder. Pengarna kommer istället från privatpersoner som han lurat att investera pengar, men han ska ha tagit dem själv istället.

Bland annat har han under de senaste tre åren satt in över 700 000 kronor på en spelsajt, löst billånet och renoverat huset.

I somras gjordes en fem veckor lång rättspsykiatrisk utredning av 51-åringen för att se om han led av någon psykisk störning då när han misstänks för att ha begått morden.

I utlåtandet, som P4 Jönköping tagit del av, skriver en psykolog att 51-åringen tycks ha ett starkt behov av att vara socialt accepterad och omtyckt. Dessutom har han svårt att ta konflikter och har svårt att se dåliga sidor hos sig själv. Men han lider inte av någon psykisk störning, kommer de fram till.

Istället verkar det alltså vara hans hårt utsatta ekonomiska situation de senaste åren som gjort att han drivits till att till slut begå morden som han misstänks för, menar alltså åklagare Pernilla Törsleff.

– Både offren i Norrahammar och Hökensås har låtit den åtalade mannen förvalta pengar och sannolikt så har paren begärt pengar från den misstänkte under våren 2015. Det gör situationen ekonomiskt akut för honom och vi tror att det var det som utlöste det hela sen, säger Törsleff.