Jönköping

Brist på kockar i skolköken

1:43 min

Det är kockbrist i skolköken i Jönköping. Nu satsar kommunen på ett projket där skolmåltidsbiträden erbjuds vidareutbildning till kockar.


Kommunen ska under en treårsperiod utbilda ett 30-tal kockar till skolorna. Kommunen står för en del av utbildningskostnaden. och många har hittills nappat. Jakline Barcham är en av dem.

– Jag valde utbildningen för att jag gärna vill ha ansvar i köket, en utmaning så jag lär mig mer.

 Orsaken bakom projektet är att kommunen väljer att laga mer av maten själv i fler tillagningskök och behovet av kockar har därför blivit större. När projektet drog igång tidigare i år så blev gensvaret stort, ett 20-tal skolmåltidsbiträden, anmälde intresse att få vidareutbilda sig till kockar. Alla fick inte plats i den första utbildningsrundan, men chansen är stor att alla som vill får möjlighet inom några år.

Jakline Barcham blev nyligen klar med sin kockutbildning, hon tycker att det är stor skillnad att jobba som kock och som skolmåltidbiträde.

– Man är med i processen från början till slut. Man tar ansvar för matlagningen. Man vet vad man gör, inte bara serverar maten. Om eleverna frågar om maten måste vi kunna svara rätt, vad maten innehåller och hur vi gör, säger Jakline Barcham.

De senaste åren har Jönköpings kommun valt att satsa på fler tillagningskök.

– Vi har anställt 35 kockar fler de senaste fem åren, och vi behöver fler. Ju mer mat vi lagar från grunden, ju mer mat som vi ska hantera, vi ska minska på matsvinnet, vi ska kunna ta vara på den maten vi lagar så behöver vi ha kockkompetens, säger Lina Ekeroth-Sandqvist, kostutvecklare på skolförvaltningen i Jönköpings kommun.

Är det här en tillfällig satsning eller ska den fortsätta?

– Just nu är det en tillfällig satsning men alla tjänster som utlyses är ju i det mesta kocktjänster och då kände väl jag att vi har så många duktiga inom vår verksamhet så varför ska inte de kunna söka tjänsterna och ge dem samma möjlighet som de som söker utifrån. Vi behöver både ock.

Dan Segerson
dan.segerson@sverigesradio.se