Nazist pekas ut som skyldig till Tranåsattentatet

1:52 min

Natten till i lördags gick någon till attack mot ett boende för ensamkommande barn i Tranås. Nu pekar tidningen Expo ut en 29-årig nazist som gärningsman.

– Det finns ju även en anmälan om hets mot folkgrupp och den består då i att man satt upp klistermärken med hatbrottsmotiv, bland annat med en bild på Hitler, säger polisens presstalesman Lasse Johansson.

Under natten till i lördags skedde ett attentat mot ett flyktingboende i centrala Tranås. Förutom klistermärkena som den misstänkta mannen satte upp så kastade han in en sten genom ett fönster och försökte också kasta in cyklar.

Boende och personal upptäckte mannen och höll kvar honom tills polisen kom. Han släpptes sen efter förhör.

Enligt källor till tidningen Expo är den misstänkta en 29-årig man med nazistiska kopplingar, bland annat till nedlagda Svenskarnas parti.

Om de uppgifterna stämmer så är mannen, som bor i Östergötlands län, tidigare dömd i Eksjö tingsrätt för att bland annat ha gjort inbrott och stulit saker från flera företag och Svenska kyrkans förskola i just Tranås under 2011. Då dömdes han till skyddstillsyn.

Han är också aktuell i ett mål om grov misshandel i Sundsvall tingsrätt. Där har han och en annan man åtalats för att ha slagit, sparkat och hoppat på två andra män när de låg ner försvarslösa på marken.

Men polisen vill inte bekräfta, eller dementera, om det är just den mannen som är misstänkt för attentatet mot boendet i Tranås. Men en nazistisk koppling kan man ju ändå se, säger Lasse Johansson.

Bild på Hitler får man ju tolka som nazistiskt så att säga, men i övrigt vad det är för bakgrund på den här misstänkta mannen vill jag inte gå in på alls.

På boendet för ensamkommande barn i Tranås har polisen nu också en ökad tillsyn.

– En ökad tillsyn finns ju på det här boendet. Vi har ju ett stort antal boenden i länet som vi har tillsyn av, inte bara detta. Så det är många som vi kikar till, både då och nu.