Mord Rosenlund
Foto: Therese Edin/Sveriges Radio

Sänkt straff efter mordet på Rosenlund

Hovrättsrådet: Därför tidsbestämmer vi straffet
1:35 min

Nyss kom beskedet att Göta hovrätt sänker straffet för 28-åringen som dömdes för mord på en 20-årig kvinna på Rosenlund i Jönköping tidigare i år.

Den 28-årige man som dömdes till livstids fängelse för mord på en 20-årig kvinna i Jönköping får straffet sänkt av Göta Hovrätt. Mannen döms fortfarande för mord, inte dråp som han själv ville, men straffet sänks från livstid till 16 års fängelse.

Kvinnan dödades i en lägenhet på Rosenlund i Jönköping i maj och mannen har erkänt att han dödat kvinnan. I tingsrätten sa han att han inte mindes någonting, medan han i hovrätten sagt sig ha minnesbilder och att han blev provocerad av kvinnan. Men hovrätten anser inte att det påverkat mannens agerande. Ändå sänks domen av Göta hovrätt.

Åklagaren Anders Brokelind har förståelse för hovrättens bedömning.

– Domen från hovrätten är rimlig. Viktigast för mig var att rätten inte tog de nya uppgifterna om att hon skulle ha hotat mannen på allvar. Och det har de ju inte gjort, säger Anders Brokelind.

Hovrättens motivering:

Mord är det allvarligaste brottet mot liv och hälsa och präglas alltid av hänsynslöshet. Hovrätten har kommit fram till att omständigheterna i det här fallet inte framstår som mer försvårande än vad som följer av brottstypen i sig, och därför ska mannen dömas till ett tidsbestämt straff, säger hovrättslagmannen Linda Hallstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".