Flyktingströmmen räddar Ölmestadskolan

1:02 min

Den stora strömmen ensamkommande barn räddar det nedläggningshotade högstadiet på Ölmestadskolan i Reftele.

Gislaveds kommun har lokaler på Kastanjegården i Reftele, där de ensamkommande barnen ska bo, och eftersom de är i skolåldern från 13 år så behövs det skollokaler också.

För bara ett par veckor sedan togs beslutet att lägga ner högstadiet och det ledde till omfattande protester med möten och många som samlades utanför kommunhuset i Gislaved för att protestera, men på måndag kommer Bo Kärreskog, socialdemokratisk ordförande i barn- och utbildningsnämnden, att lägga fram förslaget att stoppa nedläggningen, det meddelade kommunen på en hastigt sammankallad presskonferens på fredagen.

– Jag skulle säga att det är hundra procents chans att den blir kvar, säger Kärreskog till P4 Jönköping.

Det kommer även flyttas verksamhet från Nyckelpigans förskola för att ge plats åt ensamkommande barn, berättar Margareta Lindgren, socialdemokrat och ledamot i socialnämnden i Gislaved.

Kort efter nedläggningsbeslutet så ändrar ni er, men det har alltså inte något med protesterna att göra?

- Tidigare fanns inte elevunderlag för att driva skolan, men nu får vi så många elever och så mycket pengar per elev så nu klarar man att driva den här på ett helt annat sätt. Vi fick veta detta med dom nya siffrorna i onsdags kväll, säger Bo Kärreskog.

Hur länge räddas Ölmestadsskolan kvar?

- Så länge vi kan överblicka och i princip så det ju dom två kommande åren.