Terrorattackerna i Paris

"Terroristerna ska inte få vinna"

1:22 min

Minst 120 människor dödades i en serie blodiga terrordåd i Paris sent under lördagskvällen. Många svenskar finns där, och är chockade över det som hänt.

Följ Ekots direktrapportering om händelserna i Paris.

De sju olika attackerna var samordnade och riktade sig mot platser där det fanns mycket folk, ett konserthus, en fotbollsarena, barer och restauranger.

Mathilda Eklöf pluggar på högskolan i Jönköping och är just nu i Paris på ett utbytesprogram, och hon kunde ha varit mitt i händelsernas centrum.

– Det var ju fredagkväll så vi var ute, men som tur var åt vi inte där vi brukar, vilket är nära där det hände. I stället valde vi Sacré Cœur.
 
– Jag är väldigt chockad, man kan inte ta in det. Vi har legat och lyssnat hela natten, och hört polisbilar och ambulanser hela natten, säger Mathilda Eklöf.

Hur tänker du framåt nu, kommer du att ändra ditt beteende?

– Man blir ju rädd, och vill egentligen åka hem. Men så tänker jag att de inte ska få vinna. Blir man rädd vinner de, och det får inte hända.  Men det är klart att man kommer att vara mer försiktig.


Emma Tonnby från Värnamo studerar i Paris och berättar hur hon fick reda på attacken.
- Jag låg och sov och vaknade tidigt på morgonen och fick se missade samtal på mobilen. Så jag väckte min pojkvän som slog på nyheterna, då fick vi reda på att det skett en terroristattack.

Vad är dina känslor och reaktioner över det inträffade?
- Jag är helt skakad, detta är det värsta som har hänt Paris.

Hur nära bor du platserna för attentaten?
- Jag bor mitt i och har tio minuters gångväg till alla platserna.

Vad säger dina kompisar som du pratat med, vilka är deras tankar?
- Just nu var dem bara glada över att höra att jag levde då jag inte svarat i min telefon på hela natten. Men alla är chockade och följer utvecklingen på nyheterna.

Vad kommer detta få för konsekvenser, kommer du tänka något annorlunda nu?
- Vi kommer stanna inne idag, men sedan tror jag det är en fråga om att vara på fel plats vid fel tillfälle.