Konstgräs ersätter allt oftare riktigt gräs

1:23 min

Konstgräs säljer bra just nu, och det är inte bara fotbollsplaner som är aktuella.

Om du ser en gräsmatta nu i höst och senare i vinter som ser ovanligt grön ut, låt dig inte luras. Det är med största säkerhet en konstgäsmatta. För konstgräs blir nämligen allt vanligare.

Och parker, rondeller eller i trädgårdar är platser där det ökar allra mest, berättar Patric Sjöblom som säljer konstgräs.

– Försäljningen har ökat med det dubbla de senaste tre åren, säger han.

Fortfarande är konstgräs till fotbollsplaner det stora, men nu börjar kommuner och även privata fastighetsägare, använda konstgräs i andra sammanhang, där det kan vara svårt att få vanligt gräs att växa.

Men det finns även andra fördelar berättar Ronnie Björkström, ansvarig för parkerna i Värnamo kommun.

– Om man tänker sig refuger och trafikmiljön så är det svårt att sköta våra anläggningar, om man måste stänga av en gata för att klippa en rondell och det slipper man med konstgräs.

Är det en arbetsmiljöfråga också?

– Ja, just i trafikmiljön så är det definitivt en arbetsmiljöfråga.

Men som en gammal "parkmänniska", att lägga en plastmatta vad säger du om det?

– Ja, det är klart att det finns ju människor som naturligtvis inte gillar det för man kanske plockar bort en rabatt med fina blommor i och lägger en plastmatta istället. Och det är klart att det är kanske finare med blommor istället, säger Ronnie Björkström.

Värnamo kommun har lagt konstgräs på ett 10 tal platser i kommunen, och det kan bli fler framöver tror Ronnie Björkstam.

Och att försäljningen ökar beror på att priserna har minskat och att konstgräset ser mer naturligt ut idag än för bara några år sen säger Patric Sjöblom.

– Det är olika stråtyper som gör att det är svårt på avstånd att se om det är naturgräs eller konstgräs, säger Patric Sjöblom.