Bosse Ahl. Foto Bobbo Lauhage/TT.
Bosse Ahl var en av guldhjältarna. Foto Bobbo Lauhage/TT.

Inför slutspelet 1995: HV har samma chans som en glass i Sahara

Niclas Andersson om hans sågning som tände HV71
1:54 min

HV71 gjorde det omöjliga våren 1995 när man som åttonde och sista lag i grundserien gick och vann SM-guld. En som inte trodde på dem var journalisten Niclas Andersson.

En som absolut inte trodde på HV inför slutspelet var Expressens dåvarande ishockeykrönikör Niclas Andersson.

– Jag analyserade alla kvartsfinaler noggrant förutom Djurgården-HV. Det avfärdade jag bara som en skrattmatch för Djurgården. Sen tror jag även att jag skrev att HV har samma chans att överleva den här kvarten som en mjukglass skulle ha i Saharaöknen, säger Niclas Andersson till P4 Jönköping.

Det räckte med tre meningar från Anderssons sida för att tända hela HV71:

Precis som tidigt i höstas är jag övertygad om att Djurgården vinner SM-guld. De är nämligen bäst. HV 71 i kvarten blir en ren skrattmatch.

– Jag tror att jag möjligtvis kan ha varit någon sorts tändmedel kanske. HV hade i mina ögon en sådär säsong och jag hade kanske också varit lite kritisk tidigare under säsongen, men framförallt var jag det inför slutspelet där jag dömde ut HV rätt friskt.

HV slog ut Djurgården i tre raka och sedan vann man även mot Malmö i semin för att vinna mot Brynäs i den femte avgörande finalmatchen sedan Johan Lindbom avgjort efter förlängning. En som var tacksam mot Niclas Anderssons analys inför kvartsfinalen mot Djurgården var HV71:s dåvarande tränare Sune Bergman.

– Jag använde det som tändvätska naturligtvis. Jag är väldigt tacksam mot Niclas. Han gjorde att vi kunde vinna SM-guld, säger Sune Bergman.

Kommentera: Trodde du på HV71 inför slutspelet 1995? Helt ärligt?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".