Region Jönköpings län

Vill nå miljömålen - placerar pengar i oljebolag

2:06 min

De jobbar för att minska miljöbelastningen, men samtidigt investerar Region Jönköpings län miljoner i oljebolag.

Samtidigt som Region Jönköpings län arbetar för att minska miljöbelastningen och de fossila bränslena, investerar man miljoner i oljebolag genom fondplaceringar.

Det visar en granskning som Sveriges Radio gjort av de fonder som landets kommuner och landsting har pengar i.

Regionens egen miljöchef Mikael Süld är kritisk till sådana här investeringar.

– Jag tror det är olyckligt just med tanke på att vi står inför en stor omvälvande klimatförändring så är det klart att vi inte ska bidra med den typen av placeringar av pengar som ökar på det här. Det är ju inte bra helt enkelt, säger Mikael Süld, miljöchef vid Region Jönköpings län.

Visste du om att ni investerat i fonder som har oljebolag i sin portfölj?

– Nej, det kände jag inte till.

Söker man på miljöarbete på Regionens hemsida får man upp en rad miljöpolicys och punkter för hur man arbetar för att minska miljöbelastningen. Regionen ska arbeta miljösmart heter det och bland annat minska utsläpp av växthusgaser från transporter.

Men frågan är om den högra handen vet vad den vänstra gör. För samtidigt har regionen placerat över 150 miljoner kronor i en fond i Handelsbanken som har oljebolaget Exxon som en av sina fem största innehav - ett amerikanskt petroleumbolag som rankas som ett av världens största.

Och sånt här ska kommuner och regioner inte syssla med, tycker Svante Axelsson som är generalsekreterare i Naturskyddsföreningen

Vi ska ju på enormt kort tid ställa om världens system och därför behövs pengarna för att investera i lösningar och inte ligga kvar i de här fossila placeringarna. Så där behöver man göra en total omställning, säger Svante Axelsson.

Sveriges radio har granskat 117 kommuner och 15 landsting och regioner, många har egna klimatmål där man man vill minska fossila bränslen som olja, kol och gas. Samtidigt har 14 av de granskade landstingen och regionerna miljontals kronor i fonder där oljebolag som Shell, BP, Exxon och Lundin petroleum ingår. Region Jönköpnigs län är alltså ett av dem.

Men Region Jönköpnigs län ska efter Sveriges Radios granskning nu se över sitt fondinnehav.

– Jag har pratat med finanschefen och vi är överens om att titta på det här, säger miljöchef Mikael Süld.

Kommentera gärna: Tycker du det är okej att, som i detta fall, Region Jönköpings län investerar miljonbelopp i oljejättar?