Hur skulle vi hantera stormen i dag?

3:31 min

Snöstormen i november 1995 har etsat sig fast på de flesta länsbors näthinnor. Men hur skulle räddningstjänsten och samhället reagerat om det hände i dag?

Göran Melin är i dag ställföreträdande räddningschef vid räddningstjänsten i Jönköping, men för 20 år sedan var han en del av krisledningsgruppen som jobbade med stormen 17 november 1995.

– Det jag minns tydligast var att jag bodde i tre dygn på mitt kontor med en madrass på golvet. Det var ingen idé att försöka ta sig hem för det var så besvärligt, säger Melin till P4 Jönköping.

Klimatförändringar har gjort att vi på senare år fått allt mildare vintrar med allt mindre snö, och frågan är om vi någonsin kommer få uppleva en sådan kraftig snöstorm igen som vi gjorde i november 1995.

Men om en sådan storm nu skulle slå till mot länet någon gång i framtiden så är man betydligt bättre förberedda nu enligt Göran Melin, mycket tack vare att man har tillgång till bandvagnar själva på räddningstjänsterna och inte behöver vänta på Försvarsmakten.

De flesta räddningstjänster i länet har tillgång till bandvagn vilket gör att vi kan komma igång snabbare nu än vad vi gjorde då.

Dessutom kunde Göran Melin avslöja att räddningstjänsterna, kommunerna, regionen och polisen i länet nyligen tecknat ett avtal med Frivilliga automobilkåren som ska assistera, köra och underhålla bandvagnarna om något skulle inträffa.