Klockan elva kommer domen i fallet Lisa Holm

3:13 min

Rättsprocessen efter mordet på Lisa Holm har nu nått fram till en dom. Utfallet vet än så länge bara lagmannen och de tre nämndemännen vid Skaraborgs tingsrätt.

Måndagen den åttonde juni nåddes vi av nyheten att en ung tjej var spårlöst försvunnen efter att ha slutat sitt arbetspass på ett kafé i Blomberg på Kinnekulle. Sökandet efter Lisa Holm, beskedet att hon hittats mördad och rättsprocessen mot den misstänkte 35-åringe har fått stort utrymme i media. 

Lennart Strinäs är chefsrådman vid Malmö tingsrätt. Han var domare då serieskytten och mördaren Peter Mangs fälldes och fick livstid, också det ett fall med extrem massmedial bevakning:
– Alla rättegångar kräver stor koncentration men rättegångar av det här slaget gör att man bli än mer koncentrerad när man har så många blickar riktade mot sig, säger han. 

Det här är ett fall som väckt starka känslor; oavsett om man tror att 35-åringen är en kallblodig mördare som planerat och genomfört ett brutalt mord med sexuella förtecken eller om man tror att det handlar om en oskyldig, arbetsam hantverkare som avsatt dna på sin arbetsplats och därigenom pekas ut.

Mitt i allt detta finns en familj som för resten av livet kommer få bära på ett trauma, en stor sorg och saknad och som vill ha svar på frågan varför. 

Golvet bara rämnar och du ramlar en hel jävla skyskrapa hela vägen ner, sa Lisa Holms pappa i rättssalen när han försökte sätta ord på när han fick dödsbeskedet. 


På den sista rättegångsdagen menade försvarsadvokaten att massmedia redan bestämt utgången i målet: 
– Tingsrätten kommer inte att tänka på vad Leif GW Persson har sagt och inte heller vad massmedia har skrivit och sagt - han är redan dömd. Pressen har missat att vi har domstolar i Sverige, sa advokat Inger Rönnbäck i sin slutplädering. 

Men Strinäs menar att rättens deltagare inte påverkas av media:
– Om vi tar Mangsmålet så ogillade vi sju av tjugo åtalspunkter. De som ibland hävdar att man är dömd redan i media; utgången i Mangsmålet motbevisar den tesen med besked, säger chefsrådmannen. 


I fallet med mordet på Lisa Holm har åklagaren yrkat på livstid medan försvaret vill att 35-åringen ska frias helt. Oavsett vad domen blir i tingsrätten så kommer den troligen att överklagas och det ska göras inom tre veckor.

Hovrätten ska i så fall inleda rättegången senast åtta veckor från idag räknat, och där kan det bli en helt annan utgång. 
– Juridiska bedömningar är ingen svart vit vetenskap, ibland står det och väger. Mål av den här digniteten överklagas i tio fall av tio, säger Lennart Strinäs.