Tranås

Skola kritiseras - har för få toaletter

1:11 min

Arbetsmiljöverket riktar nu kraftig kritik mot Norrskolan i Tranås.
Bland annat är det för trånga korridorer och för trånga kapphallar, som gör att det blir bråk.

Det är efter en inspektion genomförd i början av oktober som Norrskolan i Tranås nu har fått en diger lista på saker måste förbättras. Mycket av kritiken handlar om lokalerna, som på många sätt bedöms vara alldeles för dåliga.

Det finns inte tillräckligt med arbetsrum för personalen och inte heller så många grupprum som skulle behövas för att ge elever med särskilda behov den hjälp de behöver. Både skolgård och matsal är för liten och den senare används dessutom som klassrum. Även korridorerna är för trånga, vilket leder till konflikter mellan eleverna.

Det går 311 elever på Norrskolan, från förskola till årskurs fem. De har tolv toaletter att dela på, vilket är för lite, menar Arbetsmiljöverket.

Trångboddheten leder till stress hos eleverna, men också bland personalen, som ibland inte kan ta de raster de har rätt till.

Skolan är alltså för liten redan i dag och nästa år ska ytterligare två klasser samsas om utrymmet. Men det är inte bara det att det är för trångt som ställer till det, luftkvalitén är dessutom ett ständigt problem. Det får till följd att elever och lärare får huvudvärk och blir trötta.

Norrskolan får nu fram till den 1 februari nästa år på sig att komma tillrätta med bristerna.