Domaren Anna-Karin Lundberg. Bild: Fredrik Johansson/Sveriges Radio
1 av 3
Domaren Anna-Karin Lundberg. Bild: Fredrik Johansson/Sveriges Radio
Här förs 35-åringen in i ladan under rättegångens första dag i slutet av oktober. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
2 av 3
Här förs 35-åringen bakvägen in i ladan under rättegångens första dag i slutet av oktober. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Byggnaden i Blomberg där mordet genomfördes. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
3 av 3
Byggnaden i Blomberg där mordet genomfördes. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Livstids fängelse för mordet på Lisa Holm

Domaren: Hon har säkerligen känt en förfärlig ångest
3:49 min

Det blev lagens strängaste straff för den 35-årige man som mördade 17-åriga Lisa Holm i Blomberg i somras.

Domen meddelades klockan elva på tisdagsförmiddagen, och utfallet är alltså i linje med vad vice chefsåklagare, Lars-Göran Wennerholm, yrkade på i sin slutplädering under rättegången.

Utöver livstids fängelse ska mannen utvisas på livstid efter avtjänat straff.

– Den tekniska bevisningen tyder mycket starkt på att han är gärningsman, säger lagmannen Anna-Karin Lundberg.

Angående att försvarsadvokaten Inger Rönnbäck pekat på andra tänkbara gärningsmän, säger Lundberg:

– Vi har kommit fram till att det inte finns någon annan. Det finns inga spår efter någon annan person.

"Tingsrättens slutsats är därför att att det är ställt utom rimligt tvivel att det varit NN som med avsikt berövat Lisa Holm livet på sätt åklagaren påstått", står att läsa i domen.

När det gäller platsen och tidpunkten för mordet så slår rätten fast att det inte "råder någon som helst tvekan" om att utbygget på ladan i Blomberg är mordplatsen, samt att tidpunkten för mordet var söndagen den 7 juni. Likaså menar man att kroppen placerats i byssjan på Martorp "i nära anslutning till det att hon dödats".

Skaraborgs tingsrätt skriver också att uppgifterna om att 35-åringen dagen före mordet ska ha försökt närma sig en joggande kvinna, i utkanten av Blomberg, får bedömas med stor försiktighet. Detta eftersom kvinnan bland annat varit osäker vid fotokonfrontationen.

Något som rätten inte kan ge svar på är de exakta omständigheterna kring när Lisa Holms handske hittades i ladan på måndagmorgonen. Likaså ser man ingen förklaring till fynden av Lisa Holms ägodelar som hittades längs en liten grusväg i området. Men å andra sidan menar rätten att de här fynden talar vare sig för eller mot 35-åringen som gärningsman.

Det är också klarlagt, enligt domen, att motivet till mordet var sexuellt.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet har fängelsetiden för ett livstidsstraff i Sverige ökat de senaste 50 åren. De fångar som får sina livstidsstraff tidsbestämda nu för tiden hamnar på en genomsnittlig faktisk fängelsetid runt 25 år.

35-åringen ska också betala 50 000 kronor i skadestånd till var och en av Lisa Holms föräldrar samt till hennes syster.


I eftermiddag, med start klockan 15:30, kan du här på webben chatta med våra reportrar och ställa frågor kring domen och straffet.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".