Muslimer i Sverige oroas av utvecklingen

2:48 min

Fredagens terrorattacker i paris chockade en hel värld. Nu oroas många muslimer i Sverige för att islamofobin ska öka.

Det var i fredags kväll som flera attentat skedde i den franska huvudstaden Paris samtidigt. Över 130 människor miste livet och flera hundra skadades i den värsta terrorattacken i Frankrike någonsin.

De senaste dagarna har även flera andra misstänkta händelser inträffat på flera håll. Bland annat ställdes träningslandskampen mellan Tyskland och Nederländerna, som skulle spelats i Hannover på tisdagskvällen, in.

Nu är många muslimer i Sverige oroliga för att den senaste tidens händelser ska göra att många riktar sina misstankar mot dem. En muslim i Jönköping som inte vill vara med vi namn reagerade med bestörtning över vad som hände i Paris i fredags.

Det var fruktansvärt att se det som hände och att det skedde i islams namn. Det handlar inte om islam, de vill bara använda namnet islam för att trappa upp problemen för muslimer som bor här, säger den anonyme muslimen.

Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet och Frankrike har börjat bomba gruppens fästen i Mellanöstern. Och nu oroas många muslimer att islams namn smutskastas.

– De vill dra in muslimerna som jobbar här och sköter sig i den här konflikten, och jag hoppas att svenska folket inte lyssnar på det som sägs. Det här handlar inte om islam, det här är en terroristgrupp som försöker islam i detta.