säpo
Foto: Henrik Montgomery/TT

Säpo höjer hotnivån - en person anhållen i sin frånvaro

En man är anhållen i sin frånvaro i utredningen som gäller förberedelse till terrorbrott, uppger Säpo vid en presskonferens under onsdagkvällen. Sverige höjer samtidigt terrorhotnivån från en trea till en fyra på en femgradig skala.

Chefsåklagaren vid Riksenheten för säkerhetsmål har inlett en förundersökning gällande förberedelse till terroristbrott.

En man är anhållen i sin frånvaro i utredningen som gäller förberedelse till terrorbrott, uppger Säpochefen Anders Thornberg, som också fattade beslutet om höjd hotnivå.

Enligt Thornberg bedöms våldsbefrämjande islamism som det största hotet. Attentaten i Paris ger anledning att höja hotnivån

Hotnivå 4 innebär att "Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög."

Den förhöjda beredskapen bygger på ett konkret hot från en enskild individ uppger källor inom polisen för Ekot.

Enligt Säpo påverkas inte allmänheten av den förhöjda hotnivån i dagsläget. Så här skriver säkerhetspolisen i ett pressmeddelande: "Polisen har gjort bedömningen att allmänheten tills vidare inte påverkas av de polisiära åtgärderna".


Läs hela Säpos pressmeddelande och beslut om varför de höjer hotnivån.

Vad betyder de olika hotnivåerna?

1. Inget hot

2. Lågt hot

3. Förhöjt hot

4. Högt hot

5. Mycket högt

Källa: Säpo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".