Jönköpings län

Unik bilmarknad ger höga begagnatpriser

2:20 min

Just nu slår försäljningen av både nya och begagnade bilar rekord. Det har aldrig hänt tidigare, enligt experterna.

– Eftersom både försäljning på nytt och begagnat ligger högt så rullar det på väldigt bra hos oss. Vi har inte kommit till ett läge att vi står med ett stort lager begagnade bilar, säger Karoline Glans som är bilförsäljare på Lindströms bil i Jönköping.

I oktober slogs försäljningsrekord vid landets bilaffärer när registreringarna ökade med tolv procent i Sverige, den bästa oktobermånaden för nybilsförsäljningen någonsin.

Att det säljs många nya bilar brukar innebära ett överskott på begagnade eftersom många byter in den gamla bilen. Men just nu har den unika situationen uppstått att det är full snurr även på begagnat. Försäljningen av begagnade bilar ökade med 4,5 procent under de tre första kvartalen i år, jämfört med samma period 2014. Den största procentuella ökningen fanns i Jönköpings och Kronobergs län, visar statistik från bilvärderingsföretaget KVD Bilpriser.

– Det vi ser nu är att både nytt och gammalt går som tåget. 2015 blir det bästa nybilsåret någonsin och vi kan redan nu säga detsamma om begagnat, säger Jonas Björkman.

Det är mig veterligen någonting vi inte sett förut.

Att situationen med hög försäljning av både nytt och begagnat är unikt bekräftas också av Johan Holmqvist, bilhandelsansvarig på motorbranschens riksförbund, MRF.

– En begagnad bil befinner sig kortare tid i lager i dag än för ett år sedan och i princip vad den har gjort någonsin. Det beror på att det är så stark efterfrågan på begagnat men även på nytt, säger Johan Holmqvist.

Orsakerna till det här är att många har fått mer pengar i plånboken, vilket hänger i hop med låga räntor. Fler har råd med en andrabil och befolkningen ökar dessutom. Och när efterfrågan ökar så påverkas priserna. Begagnade bilar sjunker normalt stadigt i pris med ålder och mil, men just nu ligger priserna stabilt, enligt Jonas Björkman på KVD Bilpriser.

– Istället för att bilarna minskar i värde så ligger dom stilla på stabila nivåer och det är väldigt anmärkningsvärt i vår bransch, säger Jonas Björkman.

Priserna på begagnat gör att det just nu är säljarens marknad. På bilfirman i Jönköping tror man trenden håller i sig.

– Som vi ser nu framåt så kommer det att hålla i sig, säger bilförsäljare Karoline Glans.

Kommentera: Funderar du på att sälja eller köpa en bil just nu?