Gert Kvick, säkerhetssamordnare Jönköpings kommun. Foto: David Westh/Sveriges Radio
1 av 2
Gert Kvick, säkerhetssamordnare Jönköpings kommun. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Poliser i Jönköping. Foton: David Westh/Sveriges Radio
2 av 2
Poliser i Jönköping. Foton: David Westh/Sveriges Radio

Spänt lugn i länet efter höjda terrorhotsnivån

2:24 min

Det förhöjda terrorhotet i Sverige innebär att betydligt fler poliser just nu syns ute på gator runt om i landet.

Invånarna i Jönköpings län borde inte vara oroliga över den förhöjda hotbilden mot Sverige, istället ska man vara mer vaksamma mot misstänkta föremål. Det säger Fredrik Wallén som är nationell pressansvarig på polismyndigheten.

– Vårt råd är att man ska leva sitt liv som vanligt, gärna vara lite mer vaksam som medborgare. Man ska göra det man planerat att göra oavsett om det handlar om att julhandla eller gå på evenemang, säger Wallén.

Det var igår som Säkerhetspolisen gick ut med att hotnivån mot Sverige höjts från en trea till en fyra på den femgradiga skalan. Säpo gick även ut med att den förhöjda hotbilden beror på att det finns en misstänkt terrorist som man jagar.

Gert Kvick är säkerhetssamordnare på kommunen och redan igår kväll samlades den så kallade F-samverkan - där regionen, polisen och länsstyrelsen ingår - för att diskutera hur man inom Jönköpings län ska arbeta med tanke på den förhöjda hotbilden.

Vi följer helt enkelt utvecklingen och ser vad som händer. Vi litar på vad Säkerhetspolisen och den öppna polisen säger.

Vad innebär det här för länsinvånarna?

– Man ska ha helt klart för sig att det inte finns någon hotbild mot Jönköping eller Jönköpings län. Hotbilden, som Säpo bedömt det, finns mot Sverige. Jag kan förstå att invånarna i viss mån kan känna oro.

Flera stora evenmang i Jönköpings län kommer höja säkerheten på grund av det inträffade. Dreamhack winter börjar nästa vecka och till P4 Jönköping bekräftar ansvariga för tillställningen att man har kontakt med polisen och att man följer utvecklingen kring vad som händer.

HV71 möter Modo på hemmaplan på lördag och även där kommer man höja säkerhetsnivån. Janne Kunnari är säkerhetsansvarig i klubben.

– Åtgärderna vi vidtar är efter samråd med Svenska hockeyligan och Polismyndigheten.  Vi upplever inte att vi som klubb här är mer hotade utan det har att göra med att Säpo höjde säkerhetsnivån för riket, säger Kunnari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista