Kröstatåg. Foto: Torbjörn Nilsson/Sveriges Radio
1 av 2
Det var ett tåg av den här typen som brann i Nässjö. Foto: Torbjörn Nilsson/Sveriges Radio
Christine Leppänen, Jönköpings länstrafik. Foto: Torbjörn Nilsson/Sveriges Radio
2 av 2
Christine Leppänen, Jönköpings länstrafik. Foto: Torbjörn Nilsson/Sveriges Radio
Kollektivtrafik

Trasiga tåg ger pendlare längre restid

1:31 min

Länstrafiken i Jönköpings län har akut brist på fordon.

Flera tåg är tagna ur drift och det betyder längre restider för alla resenärer som åker från Nässjö till Eksjö eller Vetlanda.

Helena pendlar sträckan dagligen och tvingas nu åka buss istället.

– Det tar lite tid, en kvart extra ungefär. 

Fram till 11 december tvingas tågresenärerna hoppa på bussen istället för tåget på sträckan mellan Nässjö - Eksjö och Nässjö - Vetlanda. Det är bara morgonpendlarna som inte berörs, fram till klockan 9.

Problemet uppstod för några veckor sedan när en brand utbröt i ett av Krösatågen i Nässjö. Det tåget är taget ur drift för flera månader framöver, samtidigt som ett stort underhållsarbete sammanfaller på flera av de andra tågen.

Vi har just nu, vad jag känner till, tre fordon av tio ur trafik. Det innebär ju 30 procent av flottan och så stor reservkapacitet har vi inte, säger Christine Leppänen som är trafik- och planeringsansvarig på Jönköpings länstrafik.

Men tyder det på att den här fordonstypen är av dålig kvalitet?

– Nej, det är sådant som kan inträffa. Den här olyckan var unik i sitt slag och vi har kunnat säkerställa att det inte ska kunna inträffa på övriga fordon.

Men är inte första gången som tågtypen Itino har problem - när den först sattes i trafik i Sverige klarade inte modellen de svenska vinterförhållandena utan stod stilla på flera orter runtom i landet. Tina pendlar till Vetlanda varje dag och får fortsätta att åka buss ett tag till.

– Jag hoppas det är löst till snön kommer i varje fall...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista