Jönköpings län

Ahmed en av många som får vänta

1:58 min

Nästan 900 platser vaskades fram i Jönköpings län, nu är nästan alla slut.

Nästan alla de 900 evakueringsplatser som kommuner i Jönköpings län i höstas vaskade fram åt Migrationsverket för att ge tak över huvudet åt nyanlända flyktingar är nu fullbelagda.

Istället för några dygn kan flyktingarna få vänta betydligt längre på att få asylbostad. Med den fortsatta strömmen av flyktingar är läget på bostadsfronten fortsatt akut, säger Liselotte Ingesson Politis på Migrationsverket i Jönköping.

Ja, det är det. Det är nästan 900 platser som är aktiverade i tolv av länets 13 kommuner och de är i stort sett belagda.

Det handlar om knappt 900 sängplatser i bland annat säsongsstängda vandrarhem, campingstugor, skolor och gymnastiksalar som länets och landets kommuner vaskat fram. Tanken var att nyanlända flyktingar skulle bo där endast några dagar efter registreringen i väntan på ett något mer ombonat boende under väntan på asylbesked.

Men verkligheten har gjort att väntan blir betydligt längre.

Ahmed bor sedan fyra dagar tillsammans med fru och fyra barn på madrasser i ett av Trafikverkets övergivna rum i A6 kaserner i Jönköping

– Allt är OK här. Allt fungerar, lag och ordning och det är rent. Inga problem.

Vet du hur länge ni måste stanna här?

– Nej, jag vet inte och de här vet inte heller, säger Ahmed från Syrien. 

Varken Ahmed eller Migrationsverket vet hur länge han måste bo på evakueringsboendet, men svårigheterna att hitta mer permanenta bostäder för de som väntar på sin asylprövning gör att väntan i evakueringsboendena kan bli veckolång eller längre säger Liselotte Ingesson Politis.

– Vi jobbar hårt med att hitta lösningar men att flytta om samtidigt som vi har väldigt många asylsökande som behöver en ny boendeplats gör att det är omöjligt att tömma evakueringsplatserna så som vi tidigare trodde var möjligt, Liselotte Ingesson Politis.

Det är inte längre realistiskt att tro att behovet av evakueringsboenden skulle vara över sista januari som tidigare planerats Därför förhandlar nu Migrationsverket med länets kommuner om att öppna fler evakueringsplatser. 

– När vi gjorde inventeringen tidigare fanns det lite fler platser och därför har vi en dialog med kommunerna om hur vi kan använda dem, säger Liselotte Ingesson Politis.

Kan läget bli så akut att ni måste ta till tältläger också i Jönköpings län?

– Jag utesluter det inte men det är inte det som vi ser som en långsiktig lösning.