Carina Hägg om Löfvens tal: Har inte varit naiv

1:36 min

Hon petades på riksdagslistan inför valet, enligt henne själv på grund hennes kamp mot våldsbejakande islamister.

När statsminister Stefan Löfven i går sade att "Sverige varit för naivt..." i frågan tar tidigare riksdagsledamoten Carina Hägg från Värnamo inte åt sig.

– Jag har inte varit naiv och vi är många som inte har varit det. Så naivitet, det får stå för den som känner att man  varit det men det är inte naivitet som varit problemet, säger Carina Hägg till P4 Jönköping.

– Problemet har varit att man inte lyssnat på de som haft något att berätta.

Carina Hägg från Värnamo satt i riksdagen för Socialdemokraterna i 19 år. Men sedan hon stuckit ut hakan ordentligt i den så kallade Mustafa Omar-affären åkte hon förra året ut med buller och bång. Hägg menade att partistyrelsen gav vika för islamistiska krafter när de valde in Mustafa Omar, ordförande i Islamiska förbundet, i partistyrelsen.

Hon har också i många år varnat för hoten från de svenskar som åkt till Syrien och stridit för IS, utan att bli tagen på allvar, säger hon.

Jag har ju pekat på de här frågeställningarna och har då uppenbarligen inte blivit tillvaratagen.

Carina Hägg, som idag lämnat politiken och inte titulerar sig med partibeteckning, tror fortfarande att antalet svenska IS-soldater är underskattat.

– Man har nog bättre koll idag, men man ska väl samtidigt säga att om det är 300 idag drygt så får man nog räkna med att det är det dubbla. Siffrorna är mer riktiga idag men det är fortfarande rejält underskattade, säger Hägg.