Tungt beväpnad polis i Bryssel. Foto: Geert Vanden/AP Photo/TT
Tungt beväpnad polis i Bryssel. Foto: Geert Vanden/AP Photo/TT

Högsta beredskap i Bryssel - UD varnar svenskar

Peter Lundgren (SD): Jag har ändrat mina lunchvanor
0:52 min

Belgien har höjt terrorberedskapen i Bryssel till högsta möjliga nivå, och svenska UD utfärdar nu en varning.

En av de misstänkta för dåden i Paris, Salah Abdeslam, rapporteras finnas i staden.

Belgiens nationella kriscentrum, Ocam varnar i ett uttalande för ett "förestående hot" i Bryssel.

"Efter vår senaste utvärdering, har centret höjt terrorberedskapen till nivå fyra, vilket betyder ett väldigt allvarligt hot för Brysselregionen", heter det i kommunikén.

Ocam rekommenderar medborgarna att undvika folksamlingar och hålla sig undan från konsertlokaler, shoppingcentrum, hållplatser och andra ställen där människor samlas, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

UD kommer att uppdatera de belgiska myndigheternas rekommendationer vartefter och noterar att publika evenemang som fotbollsmatcher och konserter ställs in och att tunnelbanan är avstängd lördag och söndag.

De senaste dagarna har tre personer anhållits av belgiska åklagare för delaktighet i Parisdåden för en vecka sedan, då 130 personer dödades.

Sverigedemokraten Peter Lundgren från länet är en av de svenska EU-delegaterna i Bryssel. Han kom hem till Kulltorp i Gnosjö kommun i går, men känner av den ökade spänningen i staden.

– EU-parlamentet är ju ett ganska givet mål för terrorister som vill dra uppmärksamheten till sig. Jag försöker undvika att gå ut utanför parlamentet och undviker större folksamlingar, säger sverigedemokraten Peter Lundgren.

Enligt ABC News, som varit i kontakt med två vänner till Salah Abdeslam, en av de huvudmisstänkta i terrorattentaten i Paris, befinner sig Abdeslam i Bryssel. Han ska ha via Skype ha bett om hjälp med att ta sig till Syrien.

– Vi uppmanar svenskar att följa råd från lokala myndigheter, men det är ingen avrådan från att resa dit, säger Miriam Mannbro på UD:s presstjänst till TT.

Belgiens huvudstad har stått i centrum för utredningen av Parisattentaten sedan det framkommit att två av självmordsbombarna bodde där. UD uppskattar att det finns 5 000—6 000 svenskar i Bryssel.

Senast någon del av landet var satt under den högsta terrorberedskapen var i maj 2014, då judiska skolor, synagogor och andra institutioner varnades, uppger Reuters. En beväpnad man dödade då fyra personer på ett judiskt museum i Bryssel.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".