Kameror som ska övervaka äldre. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
1 av 2
Kameran kan inte spara några bilder och tar inte upp ljud. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
Gunilla Bergdalen, utvecklingsledare inom socialsektorn i Eksjö kommun. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
2 av 2
Gunilla Bergdalen, utvecklingsledare inom socialsektorn i Eksjö kommun. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
Eksjö

Kameror ska hjälpa personal att titta till äldre

Gunilla Bergdalen, utvecklingsledare: Inga bilder lagras
1:23 min

Eksjö kommun ska genomföra ett försök med kameror hos äldre med tillsynsbehov om nätterna.

Kameror blir nu ett hjälpmedel när de gamla i Eksjö ska tittas till på nätterna. Kommunen ska genomföra ett försök, med start om en dryg vecka, med kameror hos fem äldre som har tillsynsbehov.

– Tanken är att man ska få en ostörd nattsömn, att man som brukare inte ska bli störd att någon kommer in och tittar till en, säger Gunilla Bergdalen som är utvecklingsledare inom socialsektorn i Eksjö kommun.

I början av december ska kamerorna monteras hemma hos fem frivilliga äldre personer som har tillsynsbehov på nätterna. Istället för att nattpatrullen tittar in ett antal gånger nattetid så ska tillsynen göras via kamera och dator istället.

Det kan också vara så att man lever med en anhörig som störs av att patrullen kommer. Om man är lättväckt så kanske man inte somnar om när patrullen varit på besök och så blir man orolig och nattsömnen blir förstörd.

Enligt Gunilla Bergdalen finns det forskning som visar att de äldre ofta blir oroliga om de blir väckta på nätterna och att larmen då ökar. Även om försöket i första hand inte handlar om att spara pengar så menar Gunilla Bergdalen att man kan använda resurserna mer effektivt med hjälp av kameror. Hon ser heller inga problem med den personliga integriteten.

– Det är en kamera som man kan titta på i 30 sekunder. Det är ingen ljudupptagning och det är heller inga bilder som lagras, när kameran stängs av så är bilden borta, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".