Politik

Nu är det klart: Folkpartiet byter namn till Liberalerna

1:29 min

Jimmy Henriksson och hans partikamrater får numera kalla sig för liberaler istället för folkpartister. Det beslutades på landsmötet i dag.

– Vi gräver i våra ideologiska rötter och vill göra den här markeringen samtidigt som vi förnyar politiken, säger Jimmy Henriksson från Aneby som är en av delegaterna på landsmötet.

Det är inte första gången Folkpartiet har diskuterat att byta namn som ett led i att profilera sig. Ett av förslagen var tidigare också Liberala Samlingspartiet, samma namn som partiet hade i början av 1900-talet under partiledaren Karl Staafs ledning, men det blev alltså enbart Liberalerna.

Enligt Jimmy Henriksson är namnbytet och en profilering  en överlevnadsfråga för Folkpartiet som sakta men säkert förlorat väljarsympartier och skymts av samarbetspartierna i Alliansen.

– Det som är överlevnadsfrågan är att vi hela tiden måste förnya vår politik och där ser vi att vi har brustit på senare tid. Så namnbytet är ju kopplat till den förnyelsen och utvecklingen av vår egen politik, säger Henriksson.

Men då är frågan - marknadsliberal eller socialliberal - åt vilket håll går Folkpartiet, eller Liberalerna, åt?

– Jag känner mig trygg i definitionen socialliberal och det ryms väl inom namnet Liberalerna, säger Jimmy Henriksson.