Ingenjör i olika arbetsmiljöer
1 av 3
Foto: TT
Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio.
2 av 3
Liselott Johansson. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio.
Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio.
3 av 3
Här skulle det ha suttit en ingenjör, men stolen är tom. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio.
Jönköping

Svårt att få ingenjörer till kommunala jobb

Liselott Johansson: Pressen ökar på den övriga personalen
1:58 min

Att det är svårt att rekrytera personal till skola och vård har varit välkänt. Men nu gapar stolarna tomma på fler håll inom kommunerna.

När arbetslösheten minskar ökar samtidigt konkurrensen om den attraktiva arbetskraften och i den dragkampen har kommuner och landsting svårt att hänga med.

Under många år har de offentliga arbetsgivarna haft svårt att hitta tillräckligt med personal till skolan, vården och omsorgen. Men det är fler områden där kommunerna har svårt att rekrytera. På stadsbyggnadskontoret i Jönköping står flera stolar tomma.

– Det akuta behovet är ju att få tag i erfarna arkitekter, fysiska planerare och byggingenjörer och där har vi inte lyckats i senaste rekryteringen. Vi har tomma arbetsplatser på vår enhet, säger Liselott Johansson, planchef på Stadsbyggnadskontoret i Jönköping.

Samtidigt som Jönköping och flera andra av länets kommuner upplever en sällan skådad byggboom är många av de arkitekter, ingenjörer och tekniker som ska tackla samhällets bygg- och planarbete på väg att pensioneras. Och nu brinner det i knutarna att ersätta dem.

Det byggs väldigt mycket i Jönköping och där konkurrerar vi med väldigt många andra säger Ylva Millback, personaldirektör, Jönköpings kommun.

De offentliga arbetsgivarnas svårigheter att få tag i erfaren personal med specialkompetenserna att leda planera och stora bygg- och planprojekt får effekter.

– Effekten blir ju att pressen ökar på den personal vi har och att vi har svårt att få fram planerna i tid, säger Liselott Johansson, planchef på Stadsbyggnadskontoret i Jönköping. 

Redan på 90-talet varnades det till exempel för en framtida arkitektbrist, när utbildningarna skars ned. Och kommunerna är de som går bet i konkurrensen med privata byggföretag och konsultfirmor eftersom lönenivån ligger lägre, enligt arbetsförmedlingen.

– Absolut! Det är en stor utmaning eftersom den offentliga sektorn ligger ganska långt efter privatsidan lönemässigt, säger Gregory Golding chef för arbetsförmedlingen i Jönköping. 

Både lärare och arkitekter känner Jönköping som en låglönekommun enligt personalchefen Ylva Millback måste kommunen nu tänka om.

– Vi är inte kända för att betala överpriser. Och tittar man nu hur vi gör med planarkitekterna där vi ökar lönerna succesivt och går till mötes kraven men traditionen är nog att vi väntar tills det riktigt behövs och piskan viner. Och nu kan vi behöva göra det eftersom staden måste växa, säger Ylva Milback personaldirektör vid Jönköpings kommun.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".