Ormaryd lägger ner sitt A-lag

2:48 min

Ormaryds IF spelade den gångna säsongen i division 1 och var länets näst bästa lag efter Mariebo IK. Nu lägger de ner sitt a-lag.

Förra säsongen kom Ormaryd sist i division 1 och åkte därmed ur serien. Nu avsäger man sig sin plats i division 2.

I ett pressmeddelande skriver föreningen att man troligtvis kommer satsa på flickfotboll och aktiviteter för barn och vuxna i samhället.

Man har försökt locka nya spelare till klubben men fått nej från de flesta, vilket också påverkar beslutet att lägga ner laget.

Den gångna säsongen var man länets näst bästa lag efter Mariebo IK men trots att man skulle spelat i division 2 2016 väljer man nu alltså att dra sig ur seriesystemet och försätta damseniorverksamheten i vila.

– Det känns vemodigt och jobbigt på alla sätt, säger Åsa Svensson, ordförande i föreningen.

Varför lägger Ormaryd ner sin verksamhet och vad var det som gick fel förra året? Lyssna på hela intervjun med ordföranden Åsa Svensson i spelaren i toppen.

Pressmeddelandet i sin helhet

Ormaryds IF beslutade i dag att låta damfotbollsverksamheten vara vilande. I praktiken innebär det att vi, efter degraderingen från ettan, avsäger oss vår plats i division två.

Föreningen byter därmed fokus från elitsatsande damfotbollsförening till något helt annat. Vad det blir får framtiden utvisa, mest troligt är dock att huvudfokus blir flickfotboll och aktiviteter för barn och vuxna i det lilla samhället.

Orsaken till beslutet är att de flesta klubbar på Höglandet numera har en uttalad satsning på damfotboll. Annat var det 1986, då OIF startade damlag. OIF profilerade sig som damfotbollsklubb och spelare sökte sig självmant till oss för att få de bästa förutsättningarna.

När tjejerna väl fick spela i en klubb som gav alla resurser till damlaget så lät inte resultaten vänta på sig. Under 2000-talet har OIF, tillsammans med Landsbro IF, varit Höglandets dominanter på hög nivå. Och 2015 spelade alltså Ormaryd i division 1, sin högsta nivå någonsin.

- Nu ser det helt annorlunda ut, säger Lars-Erik Hall, som varit med på tåget ända sedan början. Det blev plötsligt jättesvårt att rekrytera spelare till vår satsning mot högre nivåer.

Sedan början av oktober har vår rekryteringsgrupp lagt ner ett stort arbete och har haft kontakt med ett trettiotal tänkbara nyförvärv för att utöka truppen. Merparten av spelarna från närområdet har dock tackat nej och väljer att fortsätta på var sina håll i Eksjö, Nässjö, Tranås, eller Vetlanda.

- Nu blir det en tuff kamp mellan föreningarna i dessa städer om att skapa den bästa damfotbollsverksamheten, fortsätter Lars-Erik. Dessvärre tror jag inte att detta kommer att gynna damfotbollen i stort. Föreningarna måste lägga bytänkandet åt sidan och ta ytterligare ett steg i rätt riktning för att steppa upp Höglandets damfotboll ännu mer.

Det OIF gjorde på 1980-talet måste nu någon annan göra, fast på ett helt annat sätt. Nu handlar det både om de mjuka värdena och om ekonomiska muskler. OIF har levt på stark sammanhållning och ett enormt engagemang från människorna runt laget. På det ekonomiska planet har OIF inte möjlighet att erbjuda det som krävs för elitbetonad damfotboll av idag. Det är också en av orsakerna till att föreningen nu tar ett steg tillbaka.