Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
Ann-Marie Nilsson (C). Foto: Therese Edin/Sveriges Radio

Höjda löner ska hjälpa kommuner konkurrera

1:31 min

Som P4 Jönköping berättade i går har kommunerna svårt att anställa nödvändig personal till bland annat ingenjörsyrken.

Vi har hört om brist på sjuksköterskor, socionomer som man tvingas hyra in, läkare som saknas och lärare som det är stor konkurrens om mellan skolorna.

Men som vi berättade om i går står det nu även tomma stolar på stadsbyggnadskontoret i Jönköping. Det saknas erfarna arkitekter, fysiska planerare och byggingenjörer, bland annat. Och allt detta får konsekvenser. Barnutredningar drar ut på tiden, bygglovs dröjer, barnen får byta lärare ideligen och den kommunala servicen riskerar att försämras.

Därför tittar nu politikerna på att göra tjänsterna i kommunerna mer attraktiva, redan har man tvingats höja lönerna men även se över andra arbetsvillkor, detta för att klara konkurrensen med privata sektorn om arbetskraften, inte minst nu när arbetslösheten minskar.

Vi har tittat på lönen men även innehållet och förutsättningarna, hur man ska lägga upp jobbet för att orka och utvecklas på sitt jobb, säger Ann-Marie Nilsson (C).

Frågan är dock om kommunerna har råd med att höja lönerna och vidta nödvändiga förändringar för att skapa en attraktiv arbetsmiljö inom kommunerna.

– Det är en stor utmaning för kommunsektorn i dag får man ändå säga och då handlar det om att vi måste prioritera, säger Ann-Marie Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista